Ripple nieuws

Update Ripple rechtszaak: ondervraging Hinman uitgesteld tot 27 juli

De rechtszaak tussen Ripple en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is al maanden aan de gang. Wat de zaak zo interessant maakt is dat er zoveel verschillende belangen spelen. Investeerders maken zich zorgen vanwege de invloed van de zaak op de koers van XRP, voor blockchain-bedrijven is de zaak van belang omdat het rechtszekerheid kan bieden en voor wisselkantoren en beurzen kan het invloed hebben op hun dienstverlening.

De zaak draait in essentie om de vraag of XRP, de munt die draait op het Ripple-netwerk, een effect is. Dat wil zeggen dat het een investeringsobject is vergelijkbaar met een aandeel in een bedrijf. Indien dat het geval is heeft Ripple een illegale effectenuitgifte gedaan en brengt dat consequenties met zich mee voor alle in de eerste alinea genoemde partijen. Deze week is er weer belangrijk nieuws over de zaak naar buiten gekomen.

Ripple en SEC komen nader tot elkaar

Het oorspronkelijke plan was om de voormalig SEC-directeur William Hinman op maandag te verhoren. Beide partijen zijn echter nader tot elkaar gekomen en zullen elkaar één dezer dagen weer ontmoeten om de vraagstukken rondom de Hinman-ondervragen te bespreken. Voorlopig is het verhoor van Hinman uitgesteld tot 27 juli van dit jaar.

Volgens een aan het Amerikaanse magistraat geadresseerd schrijven zijn Ripple en de SEC overeengekomen de verhoring uit te stellen nadat ze “substantiële vooruitgang geboekt hebben in het beschrijven en oplossen van de problematiek.” Dat lijkt voorlopig dus op goed nieuws voor de Ripple-gemeenschap die al maandenlang heen en weer worden gegooid door de slepende rechtszaak.

Wat het aantsaande verhoor van Hinman zo interessant maakt voor de industrie is dat hij enige tijd geleden uitspraken heeft gedaan over de juridische aard van bitcoin en ethereum. In 2018 liet Hinman namelijk weten dat de SEC zowel bitcoin als ether niet als effecten beschouwd. Wat betekent dat de effectenwetgeving niet van toepassing is en mocht dat ook opgaan voor XRP, ze de rechtszaak zullen winnen.

SEC wil verhoor Hinman voorkomen

Het is duidelijk dat de SEC niet zit te wachten op een verhoor van Hinman, aangezien ze hebben geclaimd dat hij “niet over voldoende kennis beschikt over wat er gaande is binnen de cryptomarkt.” Saillant detail is dat er geruchten gaan dat Hinman ten tijde van zijn uitspraken over ether en bitcoin miljoenen ontving van een aan ethereum verbonden bedrijf.

Het schijnt dat Hinman en mogelijk ook de SEC bepaalde beurzen vooraf hebben geïnformeerd over de speech waarin hij de standpunten van zijn organisatie wat betreft bitcoin en ether bekendmaakte. Nu willen zowel Hinman als de SEC ons doen laten geloven dat de ethereum-speech nooit geïnterpreteerd mocht worden als een officieel standpunt ten aanzien van de status van ethereum.

Hetzelfde geldt voor de status van XRP dat volgens de SEC al vanaf 2013 als effect gekwalificeerd moet worden. Mocht de ondervraging van Hinman doorgang vinden op de 27e van deze maand, dan kunnen er een paar interessante vragen worden beantwoord voor de industrie.

Thom Derks

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Recente artikelen

Bitcoin miners hebben vertrouwen in toekomst, bezitten nu 14 duizend BTC

De bitcoin koers heeft het de afgelopen dagen lastig, maar als we de gegevens van…

4 uur geleden

Deze artiest maakt cocaïne-NFT’s, maar wordt tegengehouden door Twitter en Instagram

Voor wie het nog niet wist, NFT's zijn trending. Zelfs reguliere media maken explainers om…

6 uur geleden

Fundamentele waarde van bitcoin is nul, aldus hoogleraar economie

Steve Hanke drong er bij beleggers op aan om niet in bitcoin te investeren, omdat…

8 uur geleden

Bitcoin analyse: is bodem in zicht na daling van 7.400 euro?

Het gaat wel erg hard! Vannacht stond de teller op 34.400 euro. Sinds het hoogtepunt…

10 uur geleden

Bitcoin kan in oktober al 100.000 dollar worden want ETF komt er aan, aldus Bloomberg

Veel grote fondsen willen bitcoin ETF's aanbieden via Amerikaanse beurzen. Tot nu toe heeft de U.S.…

12 uur geleden

Onderzoek De Nederlandsche Bank: Een bitcoin transactie genereert evenveel afval als 2 iPhones

De Nederlandsche Bank en de technische universiteit van Massasuchets (MIT) concluderen in een nieuwe studie…

1 dag geleden

Veilig en vertrouwd bitcoin kopen bij het best beoordeelde platform van Europa.

Naar BTC Direct