SEC krijgt geen inkijkje in communicatie van Ripple met advocaten, XRP stijgt
Een nieuwe ontwikkeling in de rechtszaak van de SEC tegen Ripple. Dit keer eentje die in het voordeel van Ripple uitvalt. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is er niet in geslaagd toegang te krijgen tot juridische communicatie die Ripple Labs heeft gevraagd of ontvangen over de vraag of de verkoop van XRP onderworpen was aan de federale effectenwetgeving.
Ofwel, de SEC wilde een inkijkje in de communicatie van Ripple Labs met advocaten, maar de rechter verwierp dit verzoek. De afwijzing kun je teruglezen op een memo van 30 mei, hierin staat dat Ripple’s advocaat-cliëntprivilege wordt gehandhaafd.
Is Ripple wel oprecht?
Volgens de memo betwist de SEC dat het voorrecht op advocaat-cliëntprivilege niet meer van toepassing is. De SEC trekt namelijk in twijfel dat Ripple wel echt en oprecht overtuigd was dat ze de wet naleefden. De financiele waakhond wil weten of Ripple eerlijk is geweest of ze wel of niet wisten of het aanbieden en verkopen van XRP wel legaal/illegaal was.
De SEC is van mening dat Ripple op de hoogte had moeten zijn van de juridische status van XRP (iets wat Ripple met klem tegenspreekt). Ze noemen namelijk meer dan 70 vergelijkbare handhavingsacties tegen andere cryptobedrijven als voldoende om als voorbeeld te kunnen gelden. Ripple verwijst juist naar de zaak Upton tegen de SEC, waarin een landelijke rechter oordeelde dat de SEC geen handhavingsmaatregelen kon nemen wanneer de gedaagde geen redelijke kennisgeving had ontvangen dat zijn gedrag onwettig was.
Eerder uitzondering dan regel
Maar de SEC betoogt nu dat Ripple’s kennisgeving uitsluitend berust op een enkele beslissing: ‘Upton v. SEC, een uitschieter die zich onder zeer verschillende omstandigheden voordoet.’
‘Ripple hangt zijn hoed volledig op Upton, hoewel Upton nooit is toegepast om schendingen in een SEC-districtsrechtzaak teniet te doen’, schreef SEC-advocaat Benjamin Hanauer. ‘Noch heeft een rechtbank een Upton-verdediging toegestaan om SEC-aanklachten van wettelijke overtredingen, zoals sectie 5, te weerleggen.’
De SEC diende zijn eerste cryptocurrency-gerelateerde handhavingsactie in, in juli 2013 en Ripple was de 74e van de 75 crypto-zaken die het bureau tot eind 2020 indiende, volgens de SEC. Van de 75 SEC-zaken over digitale activa die tussen 2013 en 2020 zijn ingediend, ging het bij 52 van de acties over een niet-geregistreerde effectenaanbieding.
Verwacht wordt dat de hele zaak mid-agustus wordt afgerond. Mocht de SEC in het gelijk worden gesteld, dan betekent dat niet per se het einde van Ripple. Begin april 2021 vertelde CEO Brad Garlinghouse aan CNN dat het bedrijf klaar is om verder te werken zonder XRP. Ook gaat er een noodscenario rond, waarbij Ripple gewoon verhuist naar een vriendelijker rechtsgebied. Hier hebben vooral XRP-houders baat bij. Het wordt wat dat betreft steeds interessanter om de XRP koers in de gaten te houden.