XRP-investeerders niet welkom in rechtszaak Ripple tegen SEC, wel via omweg

Alweer een nieuw hoofdstuk in de langlopende rechtszaak tussen Ripple en de Amerikaanse financiële waakhond, de Securities and Exchange Commission (SEC). XRP-investeerders mogen niet als gedaagden optreden in de rechtszaak van Ripple. Dat besloot Amerikaans rechter Analisa Torres.

Vertraging voor de zaak

Een aantal XRP-investeerders wilden de mogelijkheid hebben om als gedaagden in de zaak op te treden, om Ripple te steunen in de strijd tegen de SEC. Ripple, het moederbedrijf van XRP, wordt door de SEC aangeklaagd vanwege de illegale verkoop van security’s (effecten).

XRP-investeerders zijn niet welkom in de rechtszaak, omdat dit volgens rechter Torres “de SEC zou dwingen om een handhavingsactie tegen hen te ondernemen.” Dat niet alleen, volgens Torres zou de inmenging van XRP-investeerders de zaak ook kunnen vertragen. Dat terwijl Ripple en alle tokenhouders juist gebaat zijn bij een snelle oplossing.

Wel op een andere manier

Wel verklaarde de rechter dat XRP-beleggers kunnen deelnemen als ‘amicus curiae’. Een juridische term voor een partij die niet is betrokken bij de rechtszaak, maar van de rechter toestemming krijgt om te adviseren of om informatie te verstrekken:

“De rechtbank concludeert dat de amici-status een goed evenwicht vindt tussen het toestaan van de eisers om hun belang in deze zaak te laten gelden en het toestaan dat de partijen de controle houden over de rechtszaak.”

Wil de SEC wel investeerders beschermen

Al in maart stuurden XRP-houders een motie in als derde partij aanwezig te mogen zijn in de rechtszaak. In die motie trokken XRP-investeerders het motief van de SEC om beleggers te beschermen in twijfel:

“De SEC beweert beleggers te beschermen, door 1,3 miljard dollar aan vermeende onrechtmatig verkregen winsten op te eisen van de genoemde gedaagden. Maar door te beweren dat XRP een niet geregistreerde security is, veroorzaakte de SEC al meer dan 15 miljard dollar aan verlies voor XRP-houders.”

In september werd de vergelijking met Ethereum gemaakt. John Deaton van CryptoLaw vindt het oneerlijk dat Ethereum een regelgevende “vrijbrief” kreeg voor zijn initial coin offering (ICO) kreeg, terwijl Ripple wordt gestraft.

In een interview op 4 oktober sloeg Ethereum mede-oprichter Joseph Lubin terug, door de kant van de toezichthouder te kiezen. Volgens Lubin zijn de claims van de SEC tegen Ripple legitiem:

“De SEC kan legitieme argumenten hebben in de zaken die nu besproken worden. Ik geloof niet dat de SEC probeert om innovatie de kop in te drukken.”


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.