Ripple nieuws

Waarom rechtszaak Ripple van belang is voor de hele cryptosector

In december 2020 heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) onder leiding van Jay Clayton juridische stappen ondernomen tegen Ripple Labs wegens vermeende verkoop van niet-geregistreerde effecten. In het Engels zijn dit security’s, dus nogal wiedes dat de SEC hier iets van moet vinden.

Koers XRP daalt

De zaak begon een kettingreactie die een crash veroorzaakte in de koers van XRP, de token waar de rechtszaak om draait. Dit kwam ook doordat veel voornamelijk Amerikaanse beurzen de handel in XRP stopzette.

Sentiment is veranderd

In het begin had de markt dus de indruk dat de zaak in het voordeel zou zijn van de toezichthouder, maar dat eerste sentiment lijkt naarmate de tijd verstrijkt achterhaald. Ripple laat zich niet zo maar omverblazen door de SEC en maakt het de toezichthouder zelfs moeilijk.

De CEO van Coinbase Brian Armstrong volgt de zaak op de voet. Via Twitter zegt hij dat het beter lijkt te gaan dan verwacht.

Daarnaast gaf hij commentaar op de onverwachte gevolgen waarmee de SEC wordt geconfronteerd vanwege de druk die wordt uitgeoefend door degenen die zijn betrokken bij Ripple en XRP:

‘De Ripple-zaak lijkt beter te gaan dan verwacht. Ondertussen realiseert de SEC zich dat het aanvallen van crypto politiek onpopulair is (omdat het consumenten schaadt).’

Exchanges delisten XRP

We schreven net al even dat vooral investeerders van XRP veel klappen moeten opvangen. Tot op de dag van vandaag zijn er exchanges die de munt niet meer willen of kunnen aanbieden. CoinSmart is de volgende die de handel in XRP staakt.

Jurist John Deaton volgt de rechtszaak en alles daar omheen op de voet. Hij zegt dat veel exchanges XRP zullen schrappen omdat ze bang zijn voor vergelding door de Amerikaanse SEC.

Deaton is belangrijk in de Ripple versus SEC-zaak, aangezien hij met succes een aanvraag indiende om de XRP-houders en hun belangen voor de rechtbank te vertegenwoordigen. Daarnaast tweet Deaton over de inconsistenties van de toezichthouder tijdens het proces.

Veranderingen bij SEC

De rechtszaak stamt dus uit december 2020, tijdens de nadagen van de regering Trump. In de aanklacht wordt beweerd dat het bedrijf, CEO Brad Garlinghouse en mede-oprichter Chris Larsen, een niet-geregistreerd, doorlopend aanbod van digitale activa-effecten hadden uitgevoerd met de verkoop van XRP.

Jay Clayton was toen nog de voorzitter van de SEC en hij gaf groen licht voor deze rechtszaak. Velen dachten dat zijn opvolger Gary Gensler (huidige voorzitter SEC) de zaak snel zou oplossen, maar daar is nog niets van terecht gekomen.

Van belang voor hele sector

Overigens is het resultaat ook van belang voor de crypto-industrie als geheel. Mensen zoals Armstrong lijken de mogelijke gevaren te begrijpen die het kan opleveren voor Amerikaanse cryptobedrijven.

De huidige SEC-voorzitter wil meer macht om de cryptosector te reguleren. Als Ripple de zaak wint of erin slaagt om met de toezichthouder te onderhandelen, kunnen andere bedrijven, cryptoprojecten en hun gemeenschappen een vergelijkbaar resultaat verwachten.

Maar andersom, stel dat de SEC wint, dan zou de regelgever de gronden kunnen hebben om elke crypto die zij als een security beschouwen, hard aan te pakken.

Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Recente artikelen

Analyse: wat doet bitcoin na de sinterklaasdip?

Net als de mijter van sinterklaas, kleurde de crypto markt helemaal rood dit weekend. De…

2 minuten geleden

Vandaag lancering decentrale crypto beurs SundaeSwap op testnet Cardano (ADA)

SundaeSwap is bijna klaar om gelanceerd te worden op het testnet van Cardano. Dit testnet…

1 uur geleden

Twee grote hacks crypto beurs BitMart, wallets Ethereum en Binance Smart Chain geplunderd

Twee wallets van cryptobeurs BitMart zijn gehackt. Het gaat om zogenaamde hot wallets, deze staan…

3 uur geleden

Rechterhand Warren Buffet prijst China voor het verbieden van cryptocurrency’s

Charlie Munger, de legendarische Amerikaanse investeerder, miljardair en rechterhand van Warren Buffet, heeft de Chineze…

1 dag geleden

Schrijf je in voor webinar RTL Z Crypto, in samenwerking met BTC Direct

Vanaf maandag 6 december tot en met maandag 31 januari zendt RTL Z in samenwerking…

2 dagen geleden

Angstaanjagend patroon kan bitcoin onder 10.000 dollar duwen, aldus Louis Navellier

Navellier & Associates oprichter Louis Navellier ziet een donkerzwart scenario voor bitcoin als een serieuze…

2 dagen geleden

Open een gratis account bij BTC Direct en ontvang €10,- starttegoed!

Claim direct je €10,-