Biedt Ripple Rusland een alternatief voor Swift?

Het Westen heeft onlangs besloten om verschillende Russische banken af te sluiten van Swift. Voor velen was dit de eerste keer dat ze van Swift hoorden, en het is dan ook moeilijk voor te stellen hoe groot de rol van dit betalingsnetwerk is. Of je het eens bent met deze sancties, of niet, het laat weer eens zien hoe de dollar en het betalingsnetwerk tot wapens gemaakt kunnen worden.

Wat is Swift?

Eigenlijk is Swift een bedrijf dat alle aangesloten banken helpt om te communiceren bij internationale betalingen. Het wikkelt dus niet zelf de transacties af, maar brengt de banken wel op de hoogte van een transactie via versleutelde berichten. Er zijn 11.000 banken aangesloten op het berichtenverkeer van Swift, dus je zou kunnen stellen dat vrijwel de hele wereld transacties via Swift communiceert. Als je hier als bank niet aan kan deelnemen, dan betekent dat in de praktijk dat je wordt uitgesloten van internationaal betalingsverkeer.

In 2014 blokkeerde Swift banken uit Iran vanwege het nucleaire programma van het land. Dit leidde tot een instorting van de internationale handel in Iran.

Welke alternatieven bestaan er?

Het uitsluiten van landen van Swift kan een goed drukmiddel zijn, maar als je juist wordt uitgesloten dan is een alternatief zo gek nog niet. Europa heeft met INSTEX al een alternatief gebouwd, maar dat wordt nauwelijks gebruikt.

Rusland en China schijnen aan een alternatief te werken. De Russische centrale bank heeft SPFS ontwikkeld, maar vooralsnog wordt dit alleen gebruikt voor 20% van alle binnenlandse betalingen. Het systeem is beperkt in snelheid, omvang en complexiteit van transacties die het kan verwerken. Ze willen dit koppelen aan het Chinese CIPS-betalingsplatform om Swift te omzeilen. Een keerzijde (voor beide partijen) is dat transacties dan alleen in de Chinese valuta yuan uitgevoerd kunnen worden.

Ripple dient zich aan

Volgens het Arabische monetaire fonds dient er zich een concurrent voor Swift aan. Zij noemen RippleNet een direct alternatief voor Swift. De Arab Regional Fintech Working Group heeft onlangs een handleiding uitgebracht voor Arabische centrale banken die de nuances van betalen met crypto willen begrijpen.

De werkgroep adviseerde Arabische centrale banken om hun “berichtenprotocollen” te verbeteren met behulp van systemen zoals SWIFT en RippleNet.

XRP is anders dan andere crypto

In de handleiding vergelijken ze XRP, de munt van Ripple met andere crypto valuta en ze concluderen dat XRP uniek is. Ze komen tot deze conclusie door te stellen dat XRP de enige crypto is die “voornamelijk ontworpen was voor betalingen”, in tegenstelling tot de meeste cryptoassets die werden bestempeld als “speculatieve” waardeopslag. Dit klinkt alsof ze hun huiswerk niet goed hebben gedaan.

Ze verwachten dus dat Ripple een serieuze rol kan spelen in de toekomst, en dan vooral als er eenmaal CBDC´s (digitale valuta van centrale banken) worden uitgerold. Hiervoor verwijzen ze dan ook naar Ripple’s “Future of CBDC” -rapport.

Ripple helpt digitale euro

De adviesgroep noemt ook nog specifiek de digitale euro van onze eigen ECB: “de bevindingen van de experimenten onthullen dat geen van de onderzochte onderwerpen significante technische beperkingen heeft en dat aan de ontwerpvereisten kan worden voldaan.” Wat heeft dit met Ripple te maken? Het cryptobedrijf is onlangs lid geworden van de Digital Euro Association. Ze zullen hierdoor op zijn minst een adviserende rol krijgen op technisch vlak.

Jonas Gross, voorzitter van de Digital Euro Association, is er zeker van dat de samenwerking van cruciaal belang zal zijn voor de acceptatie van CBDC in verschillende landen over de hele wereld:

“We zijn verheugd dat we dankzij de samenwerking met Ripple de technologische expertise van de DEA-gemeenschap kunnen uitbreiden. Naarmate meer en meer CBDC-projecten wereldwijd een vergevorderd stadium bereiken, zal het technologisch ontwerp van een CBDC in de nabije toekomst een sleutelrol spelen voor beleidsmakers, terwijl voorgaande jaren vooral gericht waren op onderzoek.”


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.