Ripple (XRP) koers: zes miljard dollar te hoog gewaardeerd

Analisten website Messari heeft een rapport gepubliceerd waarin staat dat de marktkapitalisatie en het aanbod van XRP, veel minder moet zijn dan wat algemeen bekend is. Ook zou XRP zes miljard dollar minder waard moet zijn.

Wat is marktkapitalisatie?

Voor we verder gaan een korte uitleg van marktkapitalisatie. Dit is de totale waarde van alle beschikbare tokens. Dat bereken je simpelweg door het aantal coins dat in omloop is, te vermenigvuldigen met de waarde van één coin. Websites zoals CoinMarketCap en Coinpaprika houden dit bij.

Het bedrijf Ripple, én bovengenoemde websites claimen dat het aantal XRP coins in omloop ongeveer 41 miljard is. Messari stelt dat dit onmogelijk is. Zij rapporteren dat 19,2 miljard XRP niet liquide is. Of onderworpen is aan verkoopbeperkingen.

Waarom niet liquide?

Onderdeel van die 19,2 miljard is 6,7 miljard XRP die achtergehouden wordt door Ripple-medeoprichter Jed McCaleb.

Daarnaast stelt Messari ook dat Ripple 5,9 miljard XRP heeft toegewezen aan non-profitorganisatie RippleWorks. Deze coins zijn nog niet verstuurd en worden dus ook nog achtergehouden. RippleWorks heeft op hun beurt weer 2,5 miljard XRP die niet verkocht mogen worden.

Het rapport gaat ook in op XRP II, dit is een service van Ripple voor betaalmogelijkheden. Via deze service zijn liefst 4,1 miljard XRP verkocht. Ook deze coins hebben beperkingen meegekregen. Overigens moet Messari wel toegeven dat dit een schatting is, alleen Ripple weet de exacte cijfers.

Tel je dit allemaal bij elkaar op, dan kan je concluderen (althans, Messari doet dat in ieder geval) dat de marktwaarde zes miljard te hoog wordt ingeschat.

Ripple is het niet eens met rapport

Uiteraard is Ripple het niet eens met de bevindingen uit het rapport:

“Niet alleen bevat dit rapport verschillende onjuiste aannames rond blokkering en verkoopbeperkingen, het hele rapport is gebaseerd op een onjuiste berekening van de marktkapitalisatie. Hoewel gedecentraliseerde digitale activa zoals XRP verschillen van traditionele aandelen, is de term ‘marktkapitalisatie’ altijd een zeer eenvoudige berekening: huidige prijs X totaal aantal van het actief = marktkapitalisatie. Dat brengt XRP’s huidige marktkapitalisatie op ongeveer 31 miljard dollar. Wij zijn van mening dat elke andere berekening van marktkapitalisatie voor XRP geen duidelijke weergave van de waarheid is. ”

Contact gezocht met Ripple voor publicatie

Het rapport merkt op dat input van Ripple en RippleWorks van harte welkom was. Ze namen contact op voor publicatie van het rapport maar kregen helaas geen reactie. Het volledige rapport vind je hier.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Fud

    1 februari 2019

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.