Ripple (XRP) koersanalyse: prijs uitbraak bevestigd of niet?

Vorige week schreven we een koersanalyse over litecoin, en deze week dragen we het stokje over aan XRP. Afgelopen woensdag schoot de koers van XRP ineens omhoog. De munt van Ripple steeg op Bitstamp van 25 eurocent naar 29 eurocent, een stijging van 16 procent! Waar komt deze stijging vandaan? En wat kunnen we nog meer verwachten van de koers van XRP?

 

Bekijk actuele koers XRP

 

Uitbraak trendlijn

Op de grafiek hieronder zie je de koers van XRP in euro’s. De grafiek richt zich op de korte termijn: elke candle stelt één uur voor. De prijs van XRP is begin 2019 vooral gedaald. In december en januari heeft XRP meerdere pogingen gedaan om de rode trendlijn te doorbreken. Tot aan woensdag, toen steeg de waarde in slechts een uur tijd met ruim tien procent! Daarmee is de waarde van XRP uit de grote trendlijn gebroken.

Maar de oorzaak van de stijging valt niet alleen door technische factoren te verklaren. De stijging van afgelopen woensdag heeft waarschijnlijk te maken met fundamenteel nieuws. Internationaal betaalnetwerk SWIFT gaat samenwerken met blockchainbedrijf R3. SWIFT zet hiermee stappen om betalingen te verwerken op de blockchain.

R3 is geen onderdeel van Ripple, maar beide partijen werken vaker samen. Het nieuws zorgde voor enthousiasme in de community van XRP, en de munt steeg daarom ineens flink in waarde.

Double bottom: prijsstijging in het verschiet?

Maar we gaan weer terug naar de technische analyse. Op de korte termijn zien we dat XRP een dubbele bodem heeft gevormd. Dit is een koersformatie die vaak leidt tot een stijging in waarde. Zal dat nu ook gebeuren, of niet?

Moving Average is nu een weerstand

Kijken we naar de langere termijn, dan valt er nog iets anders op. In de grafiek hieronder kijken we naar de 200 dagen Moving Average (MA). Dit is het het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 200 dagen. Deze wordt in de technische analyse vaak gebruikt om belangrijke niveau’s aan te duiden.

De MA is in het verleden een ondersteunend niveau geweest, dat zie je terug aan de groene pijltjes op de grafiek. Nu dient het juist als een weerstand: de koers van XRP komt niet makkelijk boven dit niveau uit. De rode pijltjes geven de pogingen van XRP aan om de lijn te doorbreken.

Zal het XRP deze keer wel lukken om boven dit niveau uit te komen? Dan kan het zomaar zijn dat de MA opnieuw een belangrijke ondersteuning wordt.

Wat gaat de koers van XRP doen?

De koers van XRP maakte woensdag een flinke sprong. Daarnaast zien we een dubbele bodem op de vier uurs-grafiek. En dat kan leiden tot een koersstijging in de (nabije) toekomst. Maar gaat het ook die kant op of niet? We gaan weer uit van twee scenario’s.

Bearish

Daalt de koers van XRP? Dan ligt een daling in het verschiet richting het volgende supportniveau. Die ligt tussen 21,8 en 22,6 cent.

Bullish

Zorgt de dubbele bodem voor een koersstijging? Dan moet XRP eerst de weerstand tussen de 32 en 33,5 cent overwinnen.

 

Bullish? Koop XRP

 

Disclaimer: De informatie in dit artikel is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot aan- of verkopen van cryptocurrencies. Het handelen in digitale valuta brengt een significant risico met zich mee en is op eigen risico.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • ik noem dit goochelen met lijnen en pijltjes.
  trek die lijn naar een ander punt dan valt deze uiteenzetting volledig in het niets.
  Idem voor de pijltjes.
  Zo vind je honderden analysten met hun, soms volledig andere mening
  Analyse op crypto is interpretatie net zoals men hoge prijsstijgingen verwacht bij goed nieuws (wat meestal omgekeerde effect heeft)
  buy the rumor ….sell the news
  Niet dat ik tegen nieuws ben en negatief wil overkomen….maar ik zit zelf (nog maar) 2 jaar in de crypto en heb al veel gelezen en gehoord …maar véél van deze voorspellingen zijn niet uitgekomen.

  1 februari 2019
 • 100% gelijk..het is leuk om te lezen maar 0,0 waarde.

  1 februari 2019
 • Fibonacci is nochtans dikwijls correct..

  16 maart 2021