Riskante zet: Nigeria wil geldopnames beperken om eigen crypto te promoten

In een poging om de digitale currency van Nigeria leven in te blazen, heeft het land een limiet gezet op geldopnames. Dit meldt Emerce in een nieuwsbericht. Particulieren en bedrijven kunnen sinds 6 december nog maar 209 dollar per week uit de geldautomaten halen.

Dit soort beperkingen zorgden al eerder voor enorme ophef in andere landen, dus is deze zet wel zo verstandig?

Beperking geldopnames

De eNaira, een Central Bank Digital Currency (CBDC) die gelijk blijft aan de naira, is sinds oktober 2021 in gebruik. Alleen blijkt de acceptatie van de valuta blijkt erg laag te zijn. Emerce bericht dat tot dusver 0,5% van de bevolking gebruik heeft gemaakt van de munt. Dit lijkt erg weinig voor een valuta die al meer dan een jaar actief is.

‘Sinds 6 december kunnen individuen en bedrijven nog maar 45 dollar (20.000 naira) per dag en 225 dollar (100.000 naira) per week uit geldautomaten halen’, zo luidt het artikel. ‘Ook het opnemen van cash geld bij banken zelf is aan banden gelegd. Voor particulieren en bedrijven is dat respectievelijk 225 dollar (100.000 naira) en 1.125 dollar (500.000 naira).

Inmiddels is de koers van de naira wat gezakt en liggen de dollarbedragen nog lager dan in het nieuwsbericht van Emerce wordt omschreven.

Digitale betaalsystemen promoten

Het doel van het land is om de inwoners aan te moedigen om het digitale betaalsysteem te promoten. Denk aan internetbankieren en apps voor mobiel bankieren. Maar of dit het gewenste succes zal hebben is een tweede.

Banken zouden volgens veel mensen niet mogen bepalen hoeveel geld iemand op zou mogen nemen. Als overheidsinstellingen of banken limieten opleggen aan hun inwoners, heeft dit in het verleden geleid tot grote weerstand vanuit de bevolking.

Trucker protesten Canada

Zo waren er in februari van dit jaar trucker-protesten in Canada waarbij de bankrekeningen (en crypto-wallets) bevroren waren van protestanten. De rest van de wereld zag dit gebeuren en wilde de protestanten geld toestoppen zodat zij door konden gaan met protesteren.

Nadat de overheid een inzamelingsactie van Canadese dollars (en ander fiat-geld) een halt toeriep gingen de donaties over op Bitcoin. Maar ook dat probeerde Canada tegen te houden. Het bevriezen van bankrekeningen en de poging om Bitcoin-transacties te stoppen had echter niet het gewenste effect, en werden meer een reclame voor Bitcoin.

Bank overvallen in Libanon

In Libanon heeft een vrouw in september zelfs een bank overvallen om bij haar geld te komen. De 28-jarige Libanese Sali Hafiz moest op de vlucht slaan voor de politie. De bank gaf haar namelijk geen toegang tot het spaargeld van haar familie, maar met een speelgoedpistool wist ze toch een deel op te eisen.

Ze eiste 20.000 dollar aan contanten van hun eigen rekeningen, en kreeg uiteindelijk 13.000 dollar mee. Het geld werd gebruikt voor de behandeling van haar zus met hersenkanker.

De inwoners van het land kunnen al drie jaar nauwelijks bij hun spaargeld. “We zijn in het land van de maffia. Als je geen wolf bent, zullen de wolven je opeten”, zei Sali Hafiz tegen Reuters.

Is dit dan wel een verstandige keuze?

Nigeria zit op dit moment in een lastig pakket, want als de overheid en de banken niet opletten, staat daar wellicht hetzelfde te gebeuren als Canada en Libanon. Dit kan resulteren in opstanden en in gratis reclame voor Bitcoin.

Als dat laatste gebeurt, zullen veel Afrikaanse landen – buiten de Centraal-Afrikaanse Republiek – niet blij zijn. De Banque des États de l’Afrique (BEAC) wil namelijk één digitale valuta die gebruikt kan worden door alle 6 lidstaten die aangesloten zijn bij deze centrale bank. Het gebruik van Bitcoin wordt namelijk al lange tijd bekritiseerd door de BEAC. Het is dan ook nog maar de vraag of Nigeria goed doet aan deze keuze.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.