Robinhood wil 55 miljoen aandelen terugkopen van crypto exchange FTX

Het Amerikaanse Robinhood Markets Inc. is van plan om 55 miljoen aandelen van hun eigen bedrijf terug te kopen. FTX kocht deze aandelen in mei 2022 via Emergent Fidelity Technologies, maar de crypto exchange is inmiddels failliet en de aandelen in beslag genomen.

In het laatste winstrapport van Robinhood Markets Inc. staat dat de aandelen een waarde vertegenwoordigen van 550 miljoen dollar. De aandelen zijn het onderwerp van een geschil in het faillissementsproces van FTX.

De belangrijkste spelers zijn FTX, BlockFi en Robinhood

Het geschil kent een aantal belangrijke partijen.

De eerste belangrijke partij is FTX. Hier hebben we veel over geschreven, maar mocht je dit gemist hebben, dit is een crypto exchange die eind 2022 failliet ging. Eigenaar Sam Bankman-Fried hebben in de loop van de jaren ook wat zusterbedrijven gestart zoals Emergent Fidelity en Alameda Research. Emergent Fidelity leende 546 miljoen dollar van Alameda Research om de aandelen van Robinhood te kopen.

FTX en Alameda Research stortte in november 2022 in nadat ze geen geld meer hadden om de opnames van klanten te dekken. Amerikaanse aanklagers beschuldigden Bankman-Fried later van een lange lijst van financiële misdaden, waaronder effectenfraude, witwassen van geld en schendingen van campagnefinanciering.

Vorige week heeft zusterbedrijf Emergent Fidelity een faillissement aangevraagd bij de United States Bankruptcy Court.

De tweede partij is BlockFi. Dit Amerikaanse bedrijf is inmiddels ook failliet, maar tijdens de hoogtijdagen kon je daar crypto stallen en kreeg je daar rente over. Ook kon je tegen een onderpand geld en/of crypto lenen.

De laatste is Robinhood Markets Inc., bekend van hun app Robinhood. Dit is een Amerikaans bedrijf die commissievrije handel in aandelen aanbiedt. Het verdienmodel is rente op het geld dat gebruikers gestort hebben, de verkoop van handelsdata en marktinformatie en margin lending.

Wat is de inzet?

In het winstrapport van Robinhood wordt onderbouwd waarom ze hun eigen aandelen willen terugkopen:

‘De voorgestelde aandelenaankoop onderstreept het vertrouwen dat de raad van bestuur en het managementteam in ons bedrijf hebben.’

Het is echter niet zeker van wie deze aandelen zijn. Er zijn drie partijen die claimen juridisch eigenaar van de aandelen te zijn. De eerste is natuurlijk Sam Bankman-Fried, de tweede BlockFi en de derde Yonathan ben Shimon, een schuldeiser van FTX. Alle drie hebben gerechtelijke stappen gezet om controle te krijgen over de aandelen.

Die aandelen zijn sinds 1 januari 2023 met 29,58% gestegen en zijn meer dan 10 dollar waard. Dat maakt het een simpele rekensom om de waarde van die 55 miljoen aandelen te bepalen.

Bron: Google Search

In december 2022 vroeg FTX aan de rechtbank of de aandelen bevroren mochten worden. Dat verzoek is goedgekeurd en de aandelen staan momenteel op een effectenrekening bij ED&F Man Capital Markets Inc. in New York, maar zijn ze officieel in beheer van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Aandeelhouders Robinhood willen duidelijkheid

Robinhood zegt dat het in gesprek is met de DoJ over het terugkopen van de aandelen. Jason Warnick, financieel directeur van Robinhood:

‘Dat is een grote vraag in de hoofden van de aandeelhouders, wat gaat er met deze aandelen gebeuren?’

‘Het bestuur heeft ons gemachtigd om die terug te kopen en daarom zijn we in gesprek met Justitie daarover. Moeilijk te zeggen wat de tijdlijn precies zal zijn,’ voegde Warnick eraan toe. Zoiets valt ook te lezen in het laatste winstrapport van Robinhood:

‘Aangezien er een beperkt precedent is voor dit soort situaties, kunnen we niet voorspellen wanneer en of de aandelenaankoop zal plaatsvinden. We zullen indien nodig updates geven.’

Trivia om dit artikel mee af te sluiten: in juni 2022 was er nog sprake van dat FTX een bod aan het voorbereiden was om Robinhood over te nemen.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.