Roger Ver’s Bitcoin.com trekt steun in voor verplichte belasting van 12,5% BCH

Bitcoin.com, eigendom van Roger Ver, trok zijn steun in voor het veelbesproken voorstel van verschillende grote miningbedrijven. In dit voorstel staat dat miners gedwongen worden om 12,5% van de Bitcoin Cash-blokbeloning aan een ontwikkelingsfonds te ‘doneren’.

Te weinig steun

‘Zoals het er nu uitziet, zal Bitcoin.com het plan niet steunen.  Het risico op een splitsing van de blockchain is te groot,’ schreef Bitcoin.com op hun website.

De beslissing is vermoedelijk een reactie op de zware kritiek die het voorstel kreeg, en niet zozeer op de gedachte om developers te steunen. Volgens de gemeenschap rondom BCH zijn er minder dwingende manieren om geld voor programmeurs bij elkaar te krijgen.

‘Het is duidelijk dat het bestaande voorstel niet genoeg gesteund wordt, we werken aan een plan dat winstgevend is voor alle relevante partijen en dat de fundamentals van de economie van Bitcoin Cash bewaart.’

Roger Ver heeft nog niet publiekelijk gereageerd.

Veiligheidsrisico

Stel dat het voorstel wordt geaccepteerd, dan zorgt die 12,5% verplichte afdracht ervoor dat het minen van BCH minder winstgevend wordt. Het zou zomaar kunnen dat ook de rekenkracht op het BCH-netwerk met 12,5% daalt.

Dit is problematisch omdat dit direct gevolgen heeft voor de beveiliging van Bitcoin Cash. Een zogenaamde 51%-aanval wordt zo makkelijker uitvoerbaar. Een dergelijke aanval vond al plaats in mei 2019.

Daarnaast vindt in april 2020 ook de bitcoin cash block halving plaats, hierdoor wordt de beloning van miners ook nog eens gehalveerd. Omdat BCH gebruikt maakt van hetzelfde hashing-algoritme als bitcoin, SHA-256, kunnen miners simpel overstappen naar bitcoin.

Weinig opties meer

Ontwikkelaar Jonald Fyookball zegt dat er niet veel alternatieven meer zijn:

Andere pogingen en ideeën om otnwikkelaars via mining te financieren hebben niet gewerkt. Ik heb suggesties gezien die alles omvatten, van hashrate-stemmen tot het gebruik van p2pool. Er is geen respect voor de geweldige ontwikkelaars die met die ideeën komen. De realiteit is dat al die dingen te ingewikkeld zijn om een ​​goede kans te hebben om te werken in de praktijk, vooral op de korte termijn.

Hoofd-ontwikkelaar Amaury Séchet schrijft dat er van ontwikkelaars wordt verwacht dat in naam van hun eigen belang, ze met onvoldoende financiering werken. Séchet:

Dit voorstel is een manier om dat probleem aan te pakken. Er zijn andere manieren, maar het lijkt er niet op dat ze grip krijgen, dus ik hoop dat dit zal gebeuren.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.