Slechts 2,5 procent van alle bitcoins staan in het rood
De bitcoin koers is nog altijd niet hersteld van de klap die we medio mei te verwerken kregen met de bekendmaking dat Tesla voorlopig geen bitcoin meer accepteert als betaalmiddel. Inmiddels is daar ook de Chinese heksenjacht op bitcoin miners bijgekomen, wat de grootste hash rate exodus in de geschiedenis van bitcoin heeft veroorzaakt. Tijd om de balans op te maken en de onbetwistbare data van de blockchain erbij te pakken om de huidige staat van de markt beter te kunnen duiden.
Het eerste wat opvalt in de afgelopen handelsweek is een recordhoeveelheid van gerealiseerde verliezen. Wat betekent dat er een recordaantal bitcoin is verplaatst tegen een lagere koers dan waar ze daarvoor in beweging zijn gebracht. Simpelweg gaat het om bitcoin die onder water stonden en zijn verplaatst.
Recordaantal gerealiseerde verliezen op de blockchain
De afgelopen handelsweek was er voor veel handelaren eentje om snel te vergeten. In totaal werd er voor 2,89 miljard euro aan gerealiseerde verliezen genoteerd op de blockchain. Terwijl het voorgaande record stond op 2,22 miljard euro. Het vorige record stamt uit mei van dit jaar, kort nadat Tesla bekendmaakte vanwege klimatologische bedenkingen geen bitcoin meer te accepteren als betaalmiddel.
Wat dit betekent is dat een groot aantal bitcoin die onder water stonden deze week zijn uitgegeven. Vrijwel alle bitcoiners die voor de lange termijn in bitcoin zitten staan na deze liquidatieweek in de groene cijfers. Op dit moment is slechts 2,44 procent van alle bitcoin in handen van lange termijn hodlers die nog in het rood staan. De rest zit er met groene cijfers nog altijd warmpjes bij.
Interessant om te zien is verder het voormalig-record aan gerealiseerde verliezen van maart 2020 van iets meer dan 1 miljard euro. We weten allemaal wat de bitcoin koers hierna heeft gedaan (hint: retourtje maan). Het kan best zijn dat de markt zwaar oververhit was de afgelopen maanden en dat we deze liquidaties nodig hadden om de weg omhoog weer te vervolgen. Op basis van de gerealiseerde verliezen is het in ieder geval niet vreemd om te denken dat we de bodem bereikt hebben.
Verkoopdruk van bitcoin miners
Naast een recordaantal gerealiseerde verliezen kunnen we ook de huidige dynamiek in de mining-industrie niet onbesproken laten. Op dit moment is de grootste migratie van hashing power ooit aan de gang met de exodus uit China. Globaal genomen zijn er twee factoren die de potentie hebben om de verkoopdruk van miners te drijven.
Als eerste uiteraard de bitcoin koers die momenteel ~50 procent lager staat dan de all-time high. Dit maakt dat miners bijna tweemaal zoveel bitcoin moeten verkopen om hun kosten te dekken dan enige tijd geleden. Verder is het goed denkbaar dat Chinese miners momenteel extra bitcoin moeten verkopen om de gedwongen logistieke operaties te kunnen betalen. Het verplaatsen van alle mining-apparatuur naar plekken op de wereld waar het toegestaan en rendabel is om bitcoin te minen zal zeker nog enige tijd in beslag nemen.
Dat miners het momenteel relatief zwaar hebben is duidelijk terug te zien in de bovenstaande grafiek van Glassnode. Momenteel mogen ze ongeveer 17 miljoen euro per dag onder elkaar verdelen, terwijl dat enige tijd geleden nog meer dan 50 miljoen euro per dag was. Een daling van 65,5 procent en dat is iets wat natuurlijk geen enkel bedrijf in de koude kleren gaat zitten. Al is de huidige dagomzet nog altijd 154 procent hoger dan de gemiddelde omzet die ze na de halving van mei 2020 mochten noteren.