bitcoin rtl z

Bitcoin is een hype en de waarde wordt gemanipuleerd aldus FUD van RTL Z

RTL Z heeft weer een pareltje afgeleverd. Ze gingen vandaag in op een discutabel onderzoek (wat alweer ontkracht is) dat de bullrun van 2017 door één enkele partij kwam en niet door duizenden investeerders.

De titel van de video: Bitcoin is een hype en de waarde wordt gemanipuleerd. Zucht.

Bullrun komt door maar één partij

In de video haalt RTL Z een onderzoek van twee Amerikanen aan. Professoren John Griffin en Amin Shams keken naar koop- en verkooptrends van de bullrun in 2017. Zij zeggen:

“Onze resultaten suggereren dat in plaats van dat duizenden investeerders verantwoordelijk zijn voor de stijgende bitcoin koers, is het slechts één hele grote. Jaren later zullen mensen verrast zijn om te horen dat investeerders miljarden hebben overgedragen aan mensen die ze niet kenden en die weinig toezicht hadden.”

Met die grote partij doelen ze op Tether.

‘Je dacht het altijd al’

Dit is een echte quote van interviewer Roland Koopman:

“Bitcoin is een hype en de waarde van de cryptomunt wordt ook nog eens gemanipuleerd. Ja, je dacht het altijd al maar nu zouden er duidelijke aanwijzingen zijn dat dat ook zo is.”

Hij veronderstelt dus dat alle kijkers aannemen dat de waarde van bitcoin gemanipuleerd wordt. De toon is gezet door Koopman. Hij praat hierover met dé cryptospecialist van de ING bank Teunis Brosens en met Jacob Schoenmaker, één van de vaste gezichten bij RTL Z.

Die ene partij gebruikte tether

Brosens herhaalt dat één partij tether, of zoals hij zegt tetter, heeft gebruikt om de koers te manipuleren. Ook noemt hij tether de reservemunt van de bitcoinwereld.

“Wat uit het onderzoek komt is dat tethers gewoon worden bijgedrukt, out of thin air. Hier worden bitcoin van gekocht en weer tegen een hogere prijs verkocht.” Hee, dat klinkt bekend. Doet dat je denken aan iets? 

‘Bitcoin is één groot piramidespel en geen wetenschap’

Schoenmaker erkent dat het onderzoek net zo ‘intransparant’ is als de handel in bitcoin zelf. Hierop reageert interviewer Koopman met een klein lachje op zijn gezicht dat dit impliceert dat bitcoin één groot piramidespel is.

Bitcoin is meer religie dan wetenschap zegt Schoenmaker. “Dit maakt het voor economen extra lastig om er commentaar op te leveren.” Hiermee doelt hij op de actieve community die bitcoin met hand en tand verdedigt én impliceert hij dat economen kennelijk wetenschap bedrijven.

Brosens komt met nog een knap staaltje logica. Hij zegt dat het feit dat dit onderzoek niet te vertrouwen is, reden moet zijn om terughoudend te zijn om te investeren in bitcoin.

Toch snijdt Brosens wel een ander goed punt aan, het is goed om kritisch te kijken naar tether en hoe zij hun coins creëren.

Valse vergelijking

Schoenmaker kijkt op van het herstel van de bitcoin koers. Maar hij kan het niet laten om de koers van bitcoin naast die van goud te leggen. Goud heeft het volgens hem veel beter  gedaan. Ja dat is niet gek als je de grafiek begint op het hoogtepunt van de bitcoin koers.

goud bitcoin

Brosens zegt dat investeren in bitcoin niet iets voor de lange termijn moet zijn maar alleen interessant is voor day traders.

Ik begrijp bitcoin niet, dus ik heb geen bitcoin aldus Schoenmaker. Dat is eerlijk en die houding valt te prijzen. Het is belangrijk dat je je eigen onderzoek verricht en weet waar je in investeert.

En het onderzoek?

We moeten ook ingaan op het onderzoek waar dit hele videosegment op gebaseerd is. Bitfinex, de eigenaar en uitgever van tether, ontkent de markt gemanipuleerd te hebben. Ze zeggen dat de markt wel gemanipuleerd kan worden, maar niet op zo’n grote schaal. Bitfinex en Tether liggen overigens al jaren onder vuur. Daar hebben wij veel over geschreven.

Maar zeggen dat één partij verantwoordelijk is voor de hele bullrun is veel te ver gezocht. Als voorbeeld, exchanges en brokers hadden het ontzettend druk en hadden zelfs moeite met goedkeuren van nieuwe accountaanvragen. Ook wij, BTC Direct, hielpen dagelijks duizenden nieuwe klanten. In 2017 hadden we genoeg druppels op onze voorhoofden om te bewijzen dat het niet door maar één partij kwam.

Elke dag kwamen er nieuwe cryptobedrijven bij of was er weer een nieuwe ICO. Ook kan je terugzien dat het zoekvolume op Google op bitcoin en cryptocurrency destijds ongelofelijk hoog was. Dit wijst er op dat de interesse om te investeren in bitcoin van alle kanten kwam.

Ook is goed te verklaren waarom het handelsvolume van tether in die tijd zo hoog was. Ten eerste waren er niet heel veel andere stablecoins. En ten tweede, op de Aziatische markt is het veel moeilijker om fiatgeld in te wisselen voor cryptocurrency. Tether was voor bijna de gehele Aziatische markt de brug tussen deze fiat en crypto. Dat is ook de conclusie van Jeremy Allaire, de CEO van Circle.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Hear, hear!

    8 november 2019
  • Tetter van het werkwoord tetteren synoniem voor praten, babbelen, roddelen

    9 november 2019