Ruim 50 procent van alle bitcoin staan al 1 jaar of langer op hetzelfde adres

Steeds meer bitcoin verdwijnt in de zakken van zogenaamde lange termijn holders, mensen die hun bitcoin voor 155 dagen of langer in bezit hebben. Op het moment van schrijven is ruim 50 procent van alle bitcoin die in omloop zijn al 1 jaar of langer niet in beweging gekomen. Dat wil zeggen dat ze al ruim 365 dagen op hetzelfde adres staan.

HODL Waves

De HODL Waves zijn een goede manier om te onderzoeken in welke fase van de cyclus bitcoin momenteel zit. Hoe meer bitcoin er 1 jaar of langer stilstaan, hoe hoger de HODL Wave. Als we naar de geschiedenis van deze on-chain indicator kijken, dan valt op dat de HODL Waves pieken op het moment dat de markt een bodem bereikt. Dat gebeurde zowel in 2014 als in 2018.

In die zin is het een veelbelovende ontwikkeling dat ook nu de HODL Wave weer begint op te bouwen naar het niveau dat nodig is om een bullmarkt te starten. Overigens betekent het bereiken van dit HODL-niveau niet dat de bullmarkt kan beginnen. 

In het verleden duurde het nog jaren voordat bitcoin aan een nieuwe bullmarkt begon. Voorheen was het de kunst geweest om op de top van de groene golven te kopen en op de top van de rode golven te verkopen. Alleen de tijd kan ons leren of het ook ditmaal een slimme zet is om tijdens het opbouwen van de groene HODL Waves in te kopen.

De rode golven

Wat je tijdens een bullmarkt vaak ziet is dat de groep lange termijn holders hun bitcoin verkoopt. Dit kenmerkt zich door een flinke stijging van korte termijn HODL Waves. In dit geval heb ik bitcoin gepakt die maximaal 3 maanden op hetzelfde adres hebben gestaan. Dit zijn dus bitcoin die binnen de afgelopen 3 maanden zijn gekocht door de nieuwe eigenaar.

In de bovenstaande grafiek is te zien dat tijdens de koerspiek van april 2021 van 64.000 dollar ongeveer 80 procent van alle bitcoin maximaal 3 maanden op hetzelfde adres had gestaan. Dat betekent dat het gros van de supply in de 3 maanden voor het bereiken van die koers verhandeld is. In die zin zijn de HODL Waves een goede FOMO-indicator voor de markt. 

Op het moment van schrijven is die FOMO juist enorm laag. Als we de koersgeschiedenis van de HODL Waves mogen geloven, dan moeten we dus kopen bij grote groene bergen en verkopen bij grote rode bergen. Al moeten we nog maar zien of die wijsheid stand weet te houden als bitcoin daadwerkelijk voor het eerst in de geschiedenis een wereldwijde recessie ingaat.

Het macro-economische plaatje

Bitcoin is door Satoshi Nakamoto in het leven geroepen in 2009, waarmee het project in feite geboren is tijdens de wereldwijde economische crisis. Vanaf dat moment hebben centrale banken de rente steevast verlaagd en een klimaat gecreëerd waarin alle financiële assets floreerden. Bijna alles wat de overheid niet kan bijdrukken is de afgelopen 13 jaar door een relatief goede periode gegaan.

Nu zitten we voor het eerst in een periode waarin centrale banken de rente moeten verhogen om de inflatie te bevechten. Daar heeft bitcoin het al vanaf het begin van 2022 lastig mee. Het valt nog maar te bezien of de on-chain data van de afgelopen 10 jaar bruikbaar is voor de periode die nu komen gaat.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.