Wij hebben een bericht met bitcoin het heelal in gestuurd

Je weet niet precies waar het terecht komt of wie het gaat lezen maar je typt een bericht, betaalt een paar cent in bitcoin en klikt op verzenden. Je bericht wordt door een satelliet de ruimte in gestuurd en iedereen op onze aarde (en ook op die van anderen, als dat je ding is) kan de boodschap ontvangen.

Je kan dit het beste vergelijken met een kosmische boodschap in een fles.

Berichten versturen via de satelliet

Dit wordt mogelijk gemaakt door de satelliet van Blockstream, een project om bitcoin toegankelijk te maken voor mensen zonder internettoegang.

Een leuke bijkomstigheid is dat je dus ook berichten kan versturen via diezelfde satelliet. Dit gaat via spacebit.live, een eenvoudige website die gebruikers in staat stelt om tegen een kleine vergoeding (standaard 3 dollarcent) een bericht via die satellieten de wereld over te sturen.

Een bericht bevat een dagboekbericht van een onbekend persoon over het leven en bitcoin.

“So here I am, left my job, I have some money to keep me up and I’m building my first raspberry pi lightning node, and broadcasting messages from satellites. Still feels surreal at times,”

“Still hard to grasp the fact, that I’m blanketing a big part of the Earth with my message, on demand, instantly. I wonder, does anybody read this message?”

Op de website van Blockstream is te zien dat er al veel berichten worden verstuurd. Ook wij doen hier uiteraard aan mee. Zie hieronder onze boodschap aan iedereen. Nadat je op verzenden hebt geklikt, kopieer je de betaalcode naar je Lightning wallet.

Hoe het werkt

Vooralsnog wordt gebruik gemaakt van het Lightning testnet, maar de makers hopen snel over te stappen op het live netwerk van bitcoin, zodat ook met echte bitcoin betaald kan worden.

In december bracht Blockstream een software​​update uit. Een van de destijds minder bekende functies is je met de nieuwe API (Application Programming Interface) de satellieten kan gebruiken om berichten te verzenden.

Om een ​​bericht te verzenden, betalen gebruikers een vergoeding via het Lightning Network. Je betaalt dus in de rekeneenheid Satoshi’s. De hoogte van de vergoeding wordt bepaald door de hoeveelheid data die het bericht bevat. Een afbeelding kost meer data en is dus duurder om te verzenden dan alleen een zin.

Stuur zelf een bericht

Het is heel simpel om een bericht de ruimte in te sturen. Hiervoor heb je bitcoin en een wallet nodig.

 1. Open eerst een wallet die Lightning Network ondersteunt, bijvoorbeeld Blue Wallet. Deze is volledig gratis te downloaden.
 2. Koop bitcoin en verzend deze direct naar je Blue Wallet. Bitcoin koop je bijvoorbeeld bij BTC Direct.
 3. In de wallet kan je je bitcoin omzetten naar Satoshi, zo heb je funds om te kunnen gebruiken op het Lightning Network.
 4. Ga naar spacebit.live en schrijf een leuke boodschap. Uiteindelijk krijg je een lange code, dit is een soort betaalverzoek. Plak deze code in je wallet en je bericht is verzonden!

Voor de lol en klokkenluiders

Maar wat heb je hieraan? De makers zeggen dat dit alleen voor de lol is.

Daarmee onderschatten ze het potentieel van de berichtenservice. Ansel Lindner is de host van Bitcoin & Markets podcast en denkt dat dit in potentie heel goed is voor klokkenluiders. Klokkenluiders zijn mensen die de onethische acties van overheden of bedrijven aan de rest van de wereld blootleggen. Een van de bekendste klokkenluiders is Edward Snowden.

Lindner zegt dat de satelliet gebruikt kan worden om anonieme berichten te verzenden, zonder gecensureerd te kunnen worden. Dit is volgens hem op geen enkele andere manier mogelijk.

“Het kan anoniem worden gebruikt om een ​​bericht naar de wereld te verzenden. Het kan niet worden gestopt door een mainstream media-outlet, internet service provider (ISP) of de overheid. Op social media kan nog censuur gepleegd worden, zelfs als je anoniem iets plaatst. En zelfs versleutelde mails kunnen gestopt worden. Wereldwijd verzenden via de satelliet? Dat kan niet gestopt worden.”

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Hello superb website! Does running a blog such as this
  take a great deal of work? I have absolutely no expertise in programming however I was hoping
  to start my own blog in the near future. Anyhow, if you have any recommendations or
  techniques for new blog owners please share. I understand this is off topic but I simply needed to
  ask. Thanks!

  2 mei 2019

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.