Bitcoin nieuws

Rusland: aantal Bitcoin miners stijgt en staatsbank ondersteunt Ethereum en MetaMask

In tegenstelling tot de rest van de wereld, is de energie in Rusland goedkoop. Dit heeft er voor gezorgd dat in het laatste kwartaal van dit jaar er veel Bitcoin miningmachines zijn gekocht.

Daarnaast heeft Sber, de grootste bank van Rusland, ondersteuning aangekondigd voor Ethereum en MetaMask op zijn eigen blockchain.

Ondanks dalende Bitcoin koers

De Russische krant Kommersant schrijft dat de verkoop van Bitcoin miners in het vierde kwartaal snel steeg, gek genoeg stijgt de vraag ondanks dat de koers van Bitcoin juist is gedaald in dezelfde periode. Ja, ook in Russische roebels kent Bitcoin een slecht jaar.

Bron: Google

De stijgende verkoop van Bitcoin miners komt doordat de apparatuur goedkoop is, de elektriciteitsprijzen laag zijn, maar ook doordat wetgeving positief gezind is.

Veel beter dan 2021

Chilkoot is een van de officiële distributeurs is van cryptomining-installaties in Rusland, en zij zeggen dat er in de eerste twee maanden van het vierde kwartaal meer is verkocht dan het hele derde kwartaal van dit jaar. Gedurende de eerste negen maanden van 2022 lag de omzet 65% hoger dan heel 2021. Ze verwachten dat dit onder andere komt doordat de prijzen van de miners in augustus en oktober met bijna 20% daalden.

Gisteren schreven we dat miners wereldwijd hun Bitcoins moeten verkopen om financieel gezond te blijven. Didar Bekbauov, oprichter van Xive, vindt dat Russische Bitcoin miners meer erkenning moeten krijgen.

‘Hashrate-groei kwam uit Rusland. Goedkope elektriciteit voor huishoudens en bedrijven in sommige regio’s, goedkope ASIC-prijzen, sancties, minder investeringsmogelijkheden, hightech-kwalificatie van mensen maakten bitcoin-mining tot een zeer aantrekkelijke industrie in Rusland.’

Ook politiek gezien gaat het de miners voor de wind. Het ministerie van Financiën en de Centrale Bank stimuleren crypto-mining in energierijke regio’s.

Sber verbindt met Ethereum en MetaMask

In ander Russische nieuws heeft Sber, de grootste bank van Rusland, ondersteuning aangekondigd voor Ethereum en MetaMask op zijn eigen blockchain. De aankondiging werd gedaan tijdens een internationale bijeenkomst voor zakelijke blockchaingebruikers, georganiseerd door Sber Blockchain Laboratory.

De nieuwe functionaliteit brengt smart contracts en mogelijkheden voor gedecentraliseerde financiering (DeFi) naar de open blockchain van Sber Bank. Het idee is om de overdracht van crypto en smart contracts tussen hun eigen blockchain en die van Ethereum mogelijk te maken.

‘Met het blockchain-platform van Sber kunnen deelnemers tokens uitgeven en smart contracts maken. En integratie met de informatiesystemen van de bank maakt het mogelijk om in smart contracts met roebels te betalen,’ aldus de aankondiging.

Eigen stablecoin Sbercoin

Ook zal Sberbank ontwikkelaars, ondernemingen en andere bankinstellingen samenbrengen in marktonderzoek en de ontwikkeling van zakelijke apps. Het bankbedrijf dat grotendeels in handen is van de Russische staat kreeg onlangs groen licht om zijn eigendom stablecoin genaamd Sbercoin te lanceren. Deze is afgelopen juni op de markt gebracht.

Daarnaast ondersteunt Sber een van de populairste wallets van het moment. ‘Het blockchain-platform zal ook integratie-interactie bieden met een van de meest populaire wallets genaamd MetaMask, waarmee gebruikers bewerkingen kunnen uitvoeren met tokens en smart contracts op basis van de Sber-blockchain.’

Rusland en Poetin willen onafhankelijk betaalsysteem

De Russische regering heeft 51% van de aandelen van de bank in handen. De aankondiging volgt op recente opmerkingen van de Russische president Poetin ter ondersteuning van de blockchain-ruimte.

Tijdens een door Sberbank georganiseerde conferentie hintte Poetin naar de ontwikkeling van een wereldwijd betalingssysteem op basis van blockchain-technologie en cryptocurrency’s.

Poetin noemde het nieuwe systeem op basis van een blockchain ‘vrij van inmenging door derde landen’, verwijzend naar sancties tegen zijn land vanuit het Westen. Sber was een van de grootste doelwitten van het Westen nadat Rusland buurland Oekraïne inviel.

Deel
Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Recente artikelen

Crypto recap 2 februari: ETH en BTC stijgen na renteverhoging, en Bitcoin geaccepteerd in Zuid-Afrika

In deze video behandelt Axel de laatste ontwikkelingen in de crypto markt. Dit doet hij…

4 uur geleden

Ex-adviseur Chinese centrale bank: heroverweeg crypto-ban

Huang Yiping, een voormalig adviseur van de People's Bank of China (PBoC), vindt dat de…

6 uur geleden

Bitcoin analyse: mogelijk meer groene candles in het vooruitzicht

In mijn analyse van afgelopen dinsdag bespraken we twee scenario's: een bullish en een bearish…

8 uur geleden

Zuid-Afrikaanse retail-gigant accepteert Bitcoin in 1.628 winkels door het hele land

De Zuid-Afrikaanse boodschappenboer Pick n Pay accepteert vanaf nu Bitcoin-betalingen via het Lightning Network in…

10 uur geleden

Meta CEO Zuckerberg blijft ondanks verlies van 13,7 miljard dollar geloven in de Metaverse

Het Meta van CEO en oprichter Mark Zuckerberg blijft ondanks een verlies van 13,7 miljard…

11 uur geleden

Bitcoin, Ethereum en andere crypto’s stijgen na renteverhoging Verenigde Staten

Bitcoin steeg vannacht heel even naar 21.800 euro en Ethereum was vannacht zelfs 1540 euro…

14 uur geleden