Zavalny zegt dat Rusland bitcoin voor gas, olie en andere grondstoffen accepteert

Accepteert Rusland bitcoin voor olie, gas en andere grondstoffen? Pavel Zavalny, voorzitter van de Russische energiecomité zei vandaag op een persconferentie dat bitcoin tot de mogelijkheden behoort.

Zavalny is naast voorzitter, ook lid van de Staatsdoema van Rusland. Hij zei dus dat ze niet onwelwillend staan voor het accepteren van bitcoin voor de export van natuurlijke hulpbronnen.

Sancties zijn lastig

Rusland heeft natuurlijk te maken met flinke sancties vanwege de inval van Oekraïne, denk aan het uitsluiten van de handel, buitenlandse reserves en Swift. Maar pogingen om Rusland economisch te isoleren worden bemoeilijkt door het feit dat de Europese Unie afhankelijk is van Moskou voor olie en aardgas dat in de winter wordt gebruikt om huizen te verwarmen.

Bitcoin zou een alternatief kunnen vormen voor nationale valutas zoals de dollar en de euro, waar normaal gesproken olie voor verhandeld wordt.

Bitcoin van China en Turkije

Zavalny zei dat Rusland gas aan het Westen kan verkopen voor roebels en goud, en aan “bevriende” landen zoals China of Turkije voor nationale valuta of bitcoins.

“Als het gaat om onze ‘bevriende’ landen, zoals China of Turkije, die ons niet onder druk zetten, dan bieden we ze al een tijdje aan om betalingen over te zetten naar nationale valuta’s, zoals roebels en yuan”, zei Zavalny. “Bij Turkije kan het lira en roebels zijn. Er kunnen dus verschillende valuta’s zijn, en dat is een standaardpraktijk. Als ze bitcoin willen, handelen we in bitcoin.”

“Als ze willen kopen, laat ze dan betalen in harde valuta, en dit is goud voor ons, of betalen zoals het ons uitkomt”, aldus Zavalny volgens een vertaling van zijn opmerkingen tijdens de persconferentie. Hij gaat verder: “de set valuta’s kan verschillen, en dit is de normale praktijk, dus je kunt ook bitcoins verhandelen.”

Poetin wil roebels voor gas

De woorden van Zavalny volgen op de opmerkingen van president Vladimir Poetin, die zei gisteren dat hij eiste dat ‘onvriendelijke’ landen in roebels voor Russisch gas betalen. De boodschap van Poetin was duidelijk, maar het is onduidelijk of Rusland bestaande contracten die nu in euro’s zijn eenzijdig kan wijzigen.

“Rusland zal natuurlijk doorgaan met het leveren van aardgas in overeenstemming met volumes en prijzen … vastgelegd in eerder gesloten contracten”, zei Poetin tijdens een televisieoptreden.

De reden voor dit besluit is volgens Poetin dat de VS en de EU dreigen dat ze hun betaalverplichtingen naar Rusland niet nakomen. Het accepteren van de roebel is ook bedoeld om de wisselkoers van de munt op de internationale valutamarkt te stabiliseren.

Olie op vuur

Amerikaanse politici hebben eerder al hun zorgen geuit over Russisch gebruik van cryptocurrency. Voorop loopt senator Elizabeth Warren, die een brief naar het ministerie van Financiën stuurde om te informeren naar de plannen om Russisch gebruik van bitcoin en cryptocurrency te bestrijden.

Daarnaast stelde ze vorige week een nieuw wetsvoorstel op waarmee het ministerie van Financiën beurzen kan verbieden transacties voor Russische wallets te faciliteren.

Het wetsvoorstel zou de regering van president Joe Biden ook verplichten om “buitenlandse digitale activa-actoren te identificeren die het ontduiken van sancties tegen Rusland mogelijk maken”.

Straf voor ontwijken sancties met crypto

Volgens deze ene pagina zou de regering bevoegd zijn om houders van cryptovaluta die sancties ontwijken, te bestraffen. Warren zegt hierover (vrij vertaald):

“De Russische president Vladimir Poetin en zijn trawanten kunnen hun rijkdom verplaatsen, opslaan en verbergen met behulp van cryptocurrency, waardoor ze mogelijk de historische economische sancties kunnen omzeilen die de VS en haar partners over de hele wereld hebben opgelegd als reactie op de Russische oorlog tegen Oekraïne.”

“Ik ben blij om de Digital Asset Sanctions Compliance Enhancement Act samen met mijn collega’s te introduceren om ons sanctieprogramma te versterken en alle wegen voor Russische ontduiking af te sluiten.”

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.