Rusland gebruikt blockchain voor exitpolls presidentsverkiezingen

Het Russisch onderzoeksbureau voor de publieke opinie (VCIOM) gaat de blockchaintechnologie gebruiken om exitpolls te registreren voor de presidentiële verkiezingen van 18 maart. Dit maakten zij maandag bekend via een persaankondiging op hun website. Het plan vormt een onderdeel van een project om de werkzaamheden van het onderzoeksbureau te digitaliseren.

Exitpoll

Een exitpoll is een peiling van het stemgedrag van de kiezers tijdens de dag van de verkiezingen zelf. Vaak worden stemmers hierbij na het stemmen gevraagd wat zij hebben gestemd. Het gaat dus nog niet om het registeren van de stemmen zelf, maar het is wel weer een stap dichterbij naar een transparanter stemsysteem. Gegevens die op de blockchain verschijnen, kunnen achteraf namelijk niet meer worden aangepast.

Het stemmen via de blockchain is via het Active Citizen project in Moskou al op kleine schaal getest. Het registreren van de exitpolls voor de landelijke verkiezingen zal het stemmen via de blockchain echter op landelijke schaal uittesten. Dit stemmen op landelijke schaal kan dus als voorbeeld dienen voor andere overheden in Europa en op de wereld.

Bescherming tegen hackers

Het onderzoeksbureau werkt samen met 2chain, een startup die zich richt op slimme technologieën en ICO marketing. Doordat de gegevens van de exitpoll op de blockchain worden opgeslagen, hopen VCIOM en 2chain DDOS aanvallen te voorkomen. ‘Voorheen moesten wij de website sluiten op de verkiezingsdag, om te voorkomen dat deze werd aangevallen door DDOS aanvallen en andere hackpogingen. Dankzij de blockchaintechnologie kunnen we ons beschermen tegen dit soort hacks van buitenaf,’ aldus Valery Fyodorov, algemeen directeur van de VCIOM.

Nieuwsgierig naar dit project? Vanaf 12 maart kan je het volgen via hun website. Je bent dan op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het project. De website is wel in het Russisch, dus we raden je aan om eerst Duolingo te installeren.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.