Centrale bank Rusland wil bitcoin en cryptocurrency verbieden, evenals mining

Reuters schrijft dat de Russische centrale bank pleit voor een volledig verbod op cryptocurrency. Het nieuwsplatform verwijst naar een rapport dat vandaag door de centrale bank is gedeeld.

Bedreiging voor financiële stabiliteit Rusland

Het rapport draagt de naam ‘Cryptocurrency’s: trends, risico’s, maatregelen.’ Hierin staat dat de speculatieve aard van investeringen in cryptocurrency een aanzienlijke bedreiging vormt voor de financiële stabiliteit van Russische burgers.

Als onderdeel van het algemene crypto-verbod verklaarde de Russische centrale bank ook dat commerciële banken en andere financiële instellingen moeten worden verhinderd om cryptocurrency-overdrachten mogelijk te maken. Volgens het rapport zal een dergelijke stap alle mogelijkheden voor crypto-naar-fiat-transacties elimineren.

Mining ook verbieden

Afgezien van het verbieden van het handelen en investeren in cryptocurrency, riep de Russische centrale bank ook op tot een verbod op het minen van cryptocurrency. De reden laat zich raden: zorgen om energieverbruik. Dit is dezelfde reden die China vorig jaar ook opvoerde om het minen van bitcoin te verbieden.

Maar stel dat Rusland het verbod op minen doorzet, dan kan dat grote gevolgen hebben voor de rekenkracht, en dus de veiligheid, van het bitcoin netwerk. Althans, op korte termijn. Toen China bitcoin mining verbood, daalde de rekenkracht ontzettend hard. Maar deze staat inmiddels alweer op recordhoogte.

Veel rekenkracht verloren

Rusland staat op de derde plek als het gaat om het leveren van rekenkracht aan het bitcoin netwerk. De Verenigde Staten staan bovenaan, gevolgd door Kazachstan, aldus data van de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI).

In november 2021 drongen sommige wetgevers in het land aan op een parlementaire commissie om de groeiende bitcoin-mijnbouwindustrie in Rusland aan te pakken.

Kopen en verkopen verbieden

Rusland pleit al jaren tegen cryptocurrency’s en zegt dat ze kunnen worden gebruikt voor het witwassen van geld of om terrorisme te financieren. Crypto kreeg in 2020 wel een wettelijke status, maar het is verboden als betaalmiddel.

In het rapport staat dat de centrale bank wil voorkomen dat financiële instellingen transacties met crypto uitvoeren. Er zouden mechanismen moeten worden ontwikkeld om transacties die gericht zijn op het kopen of verkopen van cryptocurrency’s voor fiat of traditionele valuta te blokkeren.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.