Mining

Centrale bank Rusland wil bitcoin en cryptocurrency verbieden, evenals mining

Reuters schrijft dat de Russische centrale bank pleit voor een volledig verbod op cryptocurrency. Het nieuwsplatform verwijst naar een rapport dat vandaag door de centrale bank is gedeeld.

Bedreiging voor financiële stabiliteit Rusland

Het rapport draagt de naam ‘Cryptocurrency’s: trends, risico’s, maatregelen.’ Hierin staat dat de speculatieve aard van investeringen in cryptocurrency een aanzienlijke bedreiging vormt voor de financiële stabiliteit van Russische burgers.

Als onderdeel van het algemene crypto-verbod verklaarde de Russische centrale bank ook dat commerciële banken en andere financiële instellingen moeten worden verhinderd om cryptocurrency-overdrachten mogelijk te maken. Volgens het rapport zal een dergelijke stap alle mogelijkheden voor crypto-naar-fiat-transacties elimineren.

Mining ook verbieden

Afgezien van het verbieden van het handelen en investeren in cryptocurrency, riep de Russische centrale bank ook op tot een verbod op het minen van cryptocurrency. De reden laat zich raden: zorgen om energieverbruik. Dit is dezelfde reden die China vorig jaar ook opvoerde om het minen van bitcoin te verbieden.

Maar stel dat Rusland het verbod op minen doorzet, dan kan dat grote gevolgen hebben voor de rekenkracht, en dus de veiligheid, van het bitcoin netwerk. Althans, op korte termijn. Toen China bitcoin mining verbood, daalde de rekenkracht ontzettend hard. Maar deze staat inmiddels alweer op recordhoogte.

Veel rekenkracht verloren

Rusland staat op de derde plek als het gaat om het leveren van rekenkracht aan het bitcoin netwerk. De Verenigde Staten staan bovenaan, gevolgd door Kazachstan, aldus data van de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI).

In november 2021 drongen sommige wetgevers in het land aan op een parlementaire commissie om de groeiende bitcoin-mijnbouwindustrie in Rusland aan te pakken.

Kopen en verkopen verbieden

Rusland pleit al jaren tegen cryptocurrency’s en zegt dat ze kunnen worden gebruikt voor het witwassen van geld of om terrorisme te financieren. Crypto kreeg in 2020 wel een wettelijke status, maar het is verboden als betaalmiddel.

In het rapport staat dat de centrale bank wil voorkomen dat financiële instellingen transacties met crypto uitvoeren. Er zouden mechanismen moeten worden ontwikkeld om transacties die gericht zijn op het kopen of verkopen van cryptocurrency’s voor fiat of traditionele valuta te blokkeren.

Deel
Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Recente artikelen

Bitcoin en altcoins diep in het rood, maar markt kan snel sterker worden

De cryptocurrency koersen kleuren weer dieprood. Bitcoin heeft ten opzichte van gisteren 4,4% moeten inleveren…

43 minuten geleden

Crypto recap 18 mei: Ethereum (ETH), mining in China, en een bijzondere Japanse bank

In deze video behandelt Axel de laatste ontwikkelingen in de crypto markt. Dit doet hij…

11 uur geleden

Nederlandse toezichthouder AFM: bitcoin en andere crypto nog niet geschikt als betaal- of beleggingsmiddel

Een Nederlandse toezichthouder zegt dat crypto nog niet het juiste middel is voor investeringen.Paul-Willem van…

15 uur geleden

Cloudflare gaat Ethereum node draaien in experiment om ‘beter internet te bouwen’

Cloudflare is een web-beveiligingsbedrijf dat experimenteert met Web3 netwerken die Proof-of-Stake omarmen. Ethereum is daarbij…

19 uur geleden

Bitcoin analyse: de angst is al 2 jaar lang niet zo hoog geweest

Steeds meer mensen worden onzeker van bitcoin. De koers schommelt al een aantal dagen rond…

20 uur geleden

44 centrale banken praten in El Salvador over Bitcoin en financiële inclusie

Sinds dinsdag zijn 44 vertegenwoordigers van verschillende centrale banken en financiële instellingen neergestreken in El…

1 dag geleden

Open een gratis account bij BTC Direct en ontvang €10,- starttegoed!

Claim direct je €10,-