Rusland wacht nog even met eigen cryptocurrency

Rusland stond op het punt om de digitale roebel te lanceren, maar maakt nu bekend dat de lancering van de digitale fiatvaluta van het land voor onbepaalde tijd is uitgesteld. De reden voor het uitstellen van de lancering is het uitblijven van het wetgevende kader dat noodzakelijk is voor de digitale roebel, zo weet het staatsmediabedrijf TASS te melden.

Wanneer dan wel?

In hetzelfde verslag van TASS staat dat de wetgeving omtrent de central bank digital currency (CBDC) de komende maand goedgekeurd kan worden door de Staatsdoema. Als dat gebeurt, dan kan de wetgeving in mei al van kracht zijn en staat de deur alsnog open voor de digitale roebel.

Overigens gaat het niet om de publieke lancering van de digitale roebel, maar een soort pilot-ronde. In die ronde doe er 13 banken door heel Rusland mee. Het idee is om te kijken of een digitale roebel daadwerkelijk waarde zou toevoegen aan de Russische economie.

Het enthousiasme is daar

Bestuurders van verschillende Russische banken zijn in ieder geval enthousiast over de potentiële introductie van de digitale roebel. Vitaly Kopysov van Sinara Bank laat het volgende weten: “Het gebruik van smart contracts kan de operationale werkzaamheden van banken verminderen en deals transparanter maken. Dat maakt niet alleen de kans op corruptie kleiner, maar ook de controle over contracten eenvoudiger.”

Het is nog maar de vraag wat de introductie van CBDCs op grote schaal kan betekenen voor Bitcoin. In principe zorgt de introductie van bijvoorbeeld een digitale roebel er natuurlijk niet voor dat centrale banken en commerciële banken ineens minder geld printen.

Voor de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden van Bitcoin zal het dan ook geen bedreiging zijn. CBDCs kunnen in theorie betalingen, met name internationale betalingen, een stuk efficiënter maken. Dat zou in potentie een deel van de voordelen van het Lightning Network van Bitcoin wegnemen.

Het Lightning Network heeft de potentie om de markt voor internationale overboekingen over te nemen. In die markt betaal je op dit moment enkele procenten per transacties en kan het verwerken van overboekingen soms dagen duren. Een netwerk van CBDCs kan daar mogelijk een einde aan maken.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.