Russisch paspoort wordt verbrand en verkocht als NFT om Oekraïne te helpen

Er zijn tal mensen die Oekraïne proberen te helpen sinds de invasie van Rusland. Afgelopen week werd er zelfs een NFT verkocht van een verbrand Russisch paspoort. Een Russische artiest uit New York verkocht deze digitale kunst voor 9000 dollar, waarvan de hele opbrengst gebruikt wordt om kinderen te helpen in het blauw-gele land.

‘Een van mijn meest uitdagende kunstwerken’

De artiest, Olive Allen, verkocht de NFT via de marktplaats SuperRare; een van de grootste in zijn straatje. De NFT haalde maar liefst 3,66ETH op. Dit staat op moment van schrijven gelijk aan ongeveer 8460 euro op en wordt ingezet om kinderen in Oekraïne te helpen. “Oorlog is nooit een antwoord. Net als stilte en zelfgenoegzaamheid”, zegt de artiest in een van haar instagram posts.

De artiest verbrandde haar pastpoort voor het Russisch consulaat in New York, als statement tegen de beslissingen van de leider van haar geboorteland. “Ik ben een Russische artiest en ik heb mijn paspoort verbrand omdat ik niet geloof in Poetins Rusland en de oorlog in Oekraïne niet steun. Het is een van de meest uitdagende kunstwerken die ik ooit heb gemaakt.”

Ukraine_DAO

Met alles wat gaande is in Oekraïne, worden meerdere NFT’s ingezet om het land te helpen. Vorige week werd ook al een NFT verkocht van de vlag van Oekraïne. De opbrengst hiervan bracht meer geld op dan de digitale kunst van Allen.

Het totale bedrag kwam uit op 2215ETH, op het moment van schrijven had dit een waarde van meer dan 5 miljoen euro. De totale fondsen van de vlag werden verspreid onder de regering en organisaties als Come Back Alive en OutRight.

Het ophalen van de fondsen gebeurde op een opmerkelijke manier. Het werd namelijk georganiseerd door middel van een DAO (Decentralized Autonomous Organisation) genaamd Ukraine_DAO. Dit is een decentraal investeringsfonds zonder tussenkomst van een management. Hierdoor kan het geld, als bescherming voor de investeerders, niet misbruikt worden. 

NFT’s van Oekraïne

Een week geleden kondigde Oekraïne een airdrop aan, maar deze werd geannuleerd. Het land beloofde tijdens te annulering dat er NFT’s worden gebruikt om het land te helpen. Hoe deze NFT’s eruit komen te zien en hoe deze precies gaan helpen, is nog niet bekend gemaakt. Dit zal waarschijnlijk aangekondigd worden via het officiële twitteraccount van Oekraïne of via het account van Mykhailo Fedorov, de vice-minister-president van Oekraïne.

Delen:

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.