Russische centrale bank zal crypto vooralsnog niet legaliseren

Vorige week leek het erop dat de Russische regering en de Bank of Russia het eens waren over de juridische toekomst van crypto in het land. Het plan was om bitcoin en andere cryptocurrency’s voor de wet te behandelen als valuta. Op verzoek van president Vladimir Putin zijn de regering en de centrale bank bij elkaar gaan zitten om een compromis te zoeken.

Waar de centrale bank opteert voor een verbod, ziet de regering juist kansen in onder andere de mining sector. Putin lijkt meer naar de kant van de regering te neigen en heeft beide partijen verzocht een middenweg te vinden. Volgens het laatste nieuws is dat na gesprekken op dinsdag nog niet gelukt. Elvira Nabiullina (hoofd van de centrale bank), Anton Siluanov (minister van financiën) en Dmitry Grigorenko (plaatsvervangend premier) zijn niet dichter tot elkaar gekomen.

Alleen meningsverschillen geformaliseerd

In de gesprekken tussen de centrale bank en de regering zijn alleen de meningsverschillen geformaliseerd. Veel kunnen we niet uit dit nieuws halen, behalve dat bitcoin en andere crypto als valuta in Rusland nog even op zich laat wachten. De persvoorlichter van de centrale bank en een woordvoerder van het ministerie van financiën wilden niet op vragen reageren. De woordvoerder van Grigorenko reageerde niet meteen op het verzoek om commentaar.

Wat dat betreft zijn er weinig stappen gezet als het aankomt op de juridische status van crypto in Rusland. Ondanks dat Putin in januari al riep om een snelle oplossing. Dit is belangrijk voor een industrie. Als ondernemer is het niet fijn om in een gebied van juridische onzekerheid te opereren.

Het idee is nu dat de partijen voor 18 februari een wetsontwerp voorbereiden. De centrale bank is echter van mening dat er teveel risico’s aan crypto hangen. Vandaar de voorkeur voor een verbod. Zo wist Bloomberg te deduceren uit een brief van Nabiullina aan Siluanov van vrijdag. De persvoorlichter van de centrale bank heeft de inhoud van de brief bevestigd.

Crypto is een piramidespel

De centrale bank is van mening dat crypto een piramidespel is en een bedreiging voor de financiële gezondheid van de bevolking vormt. Daarnaast heeft het de potentie om de stabiliteit van het financiële systeem en de economie in gevaar te brengen. De regering wil crypto juist reguleren om het uit de schaduw te brengen en investeringen aan te trekken. Verder lijkt bitcoin mining een meer dan interessante industrie voor Rusland.

De huidige wetgeving in Rusland erkent crypto’s als financiële assets, maar staan niet toe ermee te betalen. Een situatie die betekent dat ze grotendeels ongereguleerd zijn. Als de schattingen van een recent overheidsonderzoek kloppen, dan is de crypto-sector behoorlijk belangrijk voor Rusland.

Uit het overheidsonderzoek blijkt dat Russen in totaal voor ongeveer 2 biljoen roebels aan crypto bezitten. Wat omgerekend ongeveer 24 miljard euro is. Hetgeen betekent dat Rusland in potentie al een hoop belastinggeld uit die bezittingen kan halen. Dat besef lijkt bij Putin en consorten binnengekomen, omdat de focus nu ligt op legalisering en niet op een verbod.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.