Russische minister van handel: Rusland gaat crypto legaliseren als betaalmiddel

Rusland gaat “vroeg of laat” crypto legaliseren als betaalmiddel, aldus Denis Manturov, de minister van Industrie en Handel van de Russische Federatie. De Russische overheid heeft in 2022 verschillende vormen van adoptie onderzocht, maar moet de knopen nog doorhakken. In april kwam bijvoorbeeld nog het nieuws naar buiten dat het ministerie van financiën crypto als valuta wil kwalificeren.

Denis Manturov kreeg deze week vragen over de legalisering van crypto als betaalmiddel. Tijdens dit interview gaf Manturov aan dat de legalisering van crypto-betalingen in de pijplijn zit. “Ik denk het wel. De vraag is wanneer en hoe het gaat gebeuren en hoe het in de wet geregeld wordt. Zowel de centrale bank als de overheid zijn er actief mee bezig”, aldus Manturov over crypto als betaalmiddel in Rusland.

Rusland heeft gigantische populatie

Rusland is geen kleine speler die overweegt om crypto-betalingen te legaliseren. Op dit moment heeft Rusland 146 miljoen inwoners, waarmee het tot de grootste landen ter wereld behoort. Met een BBP van 1.709,58 miljard dollar (1.624,10 miljard euro) is ook de economie een powerhouse op wereldniveau. Het BBP per inwoner ligt een stuk lager dan in Nederland 11.786,62 dollar (11.197,28 euro) versus 46.327,67 dollar (44.011,28 euro).

De legalisering van bitcoin als betaalmiddel in Rusland zou een belangrijke bevestiging zijn voor investeerders in het land. Het standpunt van Rusland ten opzichte van bitcoin en crypto is jarenlang onzeker geweest. Net als in China wisselen de geruchten over een verbod en legalisering zich al jaren af.

Nu lijkt dus definitief de keuze gemaakt om de sector te omarmen. Al is de kans groot dat de adoptie van bitcoin door Rusland gepaard gaat met stevige regelgeving. Dat wil zeggen dat het waarschijnlijk lastig wordt voor Russen om hun bitcoin in een eigen wallet, laat staan met enige privacy, te bewaren.

Centrale bank en ministerie van financiën in conclaaf

De centrale bank van Rusland en het ministerie van financiën hebben er lange tijd tegengestelde standpunten over crypto op nagehouden. In eerste instantie opteerde de centrale bank namelijk voor een algeheel verbod. Het ministerie van financiën was het daar niet mee eens en zag via belasting juist kansen om aan crypto te verdienen. De centrale bank ziet vooral risico’s voor de financiële stabiliteit van het land.

Volgens de centrale bank zijn cryptocurrency’s een risico voor de financiële soevereiniteit van het land. De centrale bank van Rusland ziet dat risico met name voor ontwikkelingslanden, die te kampen hebben met een relatief zwakke valuta. Als teveel mensen op hetzelfde moment hun valuta dumpen om naar bitcoin te vluchten, dan kan dat catastrofale gevolgen hebben voor de valuta in kwestie.

Het was opmerkelijk dat de centrale bank – na de invasie van Oekraïne – aangaf dat het wellicht te hard is geweest voor de cryptosector. Gouverneur Elvira Nabiullina merkte onder andere op dat de sancties jegens Rusland de centrale bank aan het denken hebben gezet. Momenteel probeert de centrale bank een manier te vinden om een “werkbare situatie” te creëren. Wat dat precies betekent, zullen we de komende periode ondervinden.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.