Russische olie stablecoin is in laatste fase van ontwikkeling

Rusland zet vol in op op blockchain en cryptocurrency. Dit doen ze op verschillende fronten. Zo is er nieuws over nieuwe wetgeving en wordt gebouwd aan een eigen stablecoin.

Allereerst wetgeving

De Russische wetgever werkt op dit moment aan nieuwe regels met betrekking tot cryptocurrency en blockchain. Dit melden verschillende Russische media. De regels zijn volgens de media ouderwets en moeten worden herzien.

Oleg Nikolayev, een lid van de Doema-commissie (Doema is niks anders dan vertegenwoordiging) voor economisch beleid, zei dat de voorstellen in een laatste stadium verkeren.  In tegenstelling tot de conservatieve houding van de Russische Centrale Bank tegenover bitcoin en andere virtuele valuta, zei Nikolayev dat het Doema hier heel anders tegen kijkt. Zij willen juist een kader vormen waarin bedrijven die werken met cryptocurrency profijt kunnen hebben.

De verwachting is dat het Russische Parlement de voorgestelde crypto regulering voor maart al zal goedkeuren. En dit kan je niet los zien van een andere grote ontwikkeling in Rusland. De Centrale Bank mag dan sceptisch zijn over bitcoin, maar ze zijn wel bezig met de ontwikkeling van een eigen digitale valuta.

Petroroebel

Igor Yusufov, de voormalige minister van Energie van Rusland zegt hierover: “Tegelijkertijd bevinden de plannen voor een cryptocurrency dat aan olie gebonden is zich in hun laatste fase.”

Hij zei ook dat Rusland op zoek is naar manieren om financiële beperkingen te omzeilen. Dit kan je vergelijken met Iran en Venezuela, die ook een eigen coin willen hebben om onder opgelegde handelsbeperkingen uit te kunnen komen.

Uiteraard is er ook een geopolitiek doel, hij betoogt dat olieproducerende landen hun olie- en gasexport wilden vergroten zonder te moeten vertrouwen op de dollar.

“Leden van de OPEC hebben meer dan tweederde van de oliereserves in de wereld. Dit is niet alleen in hun eigen belang en logisch, maar ook zeker economisch verantwoord.”

Onder invloed van VS uitkomen

Olieproducerende landen zoals Rusland, Iran en Venezuela worden momenteel geconfronteerd met economische sancties opgelegd door Donald Trump.

Het zou ook een manier kunnen zijn om de invloed van de VS op de Russische economie te verminderen, zegt John Slyusarev, een managing partner bij SMC Capital. “Dit is ook de reden waarom Venezuela de Petro heeft gecreëerd, die is ontworpen om tegenwicht te bieden tegen Amerikaanse sancties.”


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.