Nieuw-Zeelandse belastingdienst: salaris in bitcoin toegestaan

Inwoners van Nieuw-Zeeland kunnen vanaf 1 september salaris ontvangen in bitcoin. Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerde uitspraak (pdf) van de belastingdienst.

Het goede voorbeeld van Nieuw-Zeeland

Veel overheden proberen een standpunt in te nemen hoe om te gaan met cryptocurrency. Er zijn landen die het regelrecht willen verbieden, er zijn landen die juist een voortrekkersrol willen nemen door een gunstig ondernemersklimaat en er zijn landen die hier tussenin hangen. Maar in heel veel landen is het onzeker hoe de overheid om wil gaan met cryptocurrency.

Wat dat betreft heeft Nieuw-Zeeland een hele goede stap in de juiste richting gezet. Niet alleen is er duidelijkheid over het beleid, dit beleid is ook nog eens pro-crypto.

Cryptocurrency’s zijn legaal

In de uitspraak van de belastingdienst staat namelijk dat cryptocurrency’s volledig legaal zijn, dit betekent dat werknemers hun salaris vanaf 1 september ook in cryptocurrency mogen ontvangen.

Deze uitspraak van de Inland Revenue Department van Nieuw-Zeeland dateert van woensdag 7 augustus. In sectie 91D van de Tax Administration Act 1994 wordt duidelijk omschreven wat de nieuwe regeling behelst: Werkgevers mogen loonbetalingen in crypto verrekenen. Ook staat er in hoe hier belastingtechnisch mee moet worden omgegaan.

Alleen voor normaal salaris

De uitspraak geeft enkele voorwaarden om hieraan te kunnen voldoen. Om crypto-activa bijvoorbeeld te laten voldoen aan de vereisten van inkomstenbelasting, moeten de cryptobetalingen onderdeel zijn van het normale salaris. Ook moet dit een vast bedrag zijn. Dit betekent dat andere soorten betalingen, zoals aandelen of bonussen, niet onder deze regeling vallen en niet in crypto mogen worden uitbetaald.

Bovendien is de uitspraak alleen van toepassing op werknemers in loondienst, dit betekent dat zelfstandigen geen deel uitmaken van de nieuwe regeling.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden in Nederland? Kijk dan hier:

Ontvang salaris in bitcoin

Omzetten in Nieuw-Zeelandse dollar

Nog een belangrijke eis is dat dit alleen geldt voor cryptocurrency’s die direct omgezet kunnen worden in fiat valuta op een beurs:

“In de huidige omgeving waarin crypto-activa niet onmiddellijk worden geaccepteerd als betalingen voor goederen en diensten, is de mening van de commissaris dat crypto-activa die niet direct kunnen worden omgezet in fiat-valuta op een beurs, niet voldoende“ geldachtig ”zijn om te worden beschouwd als salaris of loon. ”

Geen lock-up regeling

In de aandelenwereld wordt soms gebruik gemaakt van een lock-up regeling. Dit betekent dat aandeelhouders hun aandelen van beursgenoteerde ondernemingen niet mogen verkopen. Zo’n constructie zie je ook weleens bij ICO’s, alleen dan houdt het bedrijf de coins in jouw naam achter, ook al heb je er voor betaald. Je krijgt de coins dan pas als op een afgesproken datum, of als een vooraf bepaald op te halen bedrag gehaald is. De belastinguitspraak stelt dat dit soort constructies niet vallen onder de nieuwe regeling en dit soort coins worden uitgesloten.

Alleen stablecoins?

Er staan nog twee opvallende bepalingen in. Namelijk dat de waarde van een cryptovaluta gekoppeld moet zijn aan die van een fiat valuta. Dit suggereert dat er alleen in stablecoins uitbetaald kan worden. Daarnaast moet de cryptocurrency dezelfde functie hebben als een betaalmiddel.

In veel landen wordt de inkomstenbelasting direct op het salaris belast. In Nieuw-Zeeland wordt dit systeem Pay As You Earn (PAYE) genoemd en dit is het ook van toepassing op salarisbetalingen van cryptocurrency.

Er staan nog genoeg uitspraken in de publicatie van de belastingdienst die je in twijfel kan trekken. Maar dit is wel een stap in de goede richting: duidelijkheid en een positief geluid voor cryptocurrency’s door een overheid.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.