Wat is er met SafeMoon gebeurd en waarom zakt de prijs zo hard?

SafeMoon was een van de meme-sensaties van dit voorjaar. De Binance Smart Chain munt kwam ogenschijnlijk uit het niets en de marketcap schoot in mei zelfs naar 4,96 miljard euro. Maar tot voor kort had de hele cryptomarkt te maken met een daling en SafeMoon was hier niet immuun voor. Andere munten zijn inmiddels weer hersteld, maar Safemoon blijft achter. Hoe kan dat?

Van plek 99 naar 214

Volgens CoinGecko is de prijs van SafeMoon deze week weer met 41,7% gedaald. Op dit moment is de munt 0,000001313 euro waard. Hierdoor is de totale marketcap nog maar 768 miljoen euro. Op CoinGecko staat de munt nog net in de top 100, op plek 99. Maar op andere sites is de munt nog verder weggezakt, CoinMarketCap plaatst SafeMoon op plek 214.

Bron: Coinmarketcap

Markt gaat andere kant op

De aanhoudende daling van SafeMoon staat in schril contrast met de rest van de markt. Een snelle blik op de huidige top 10 van CoinGecko laat zien dat de afgelopen zeven dagen veel coins zijn gestegen. Cardano is met 31% gestegen, XRP met 32,2%, Solana zelfs met 70% en Polkadot met 17,5%. Het overgrote deel van de munten heeft de afgelopen 7 dagen een stijging in de dubbele cijfers gezien.

Andere memecoins stijgen

SafeMoon is een zogenaamde memecoin, een grappig muntje waar de community goed op gaat. Maar het is geen breed gedragen ontwikkeling, andere memecoins laten namelijk wel stijgingen zien. Dogecoin is deze week zelfs weer met 17,1% toegenomen. Zelfs Shiba Inu, een op Ethereum gebaseerde rivaal van Dogecoin, heeft deze week een prijsstijging van 8,2% gezien. De prijs van SafeMoon blijft echter dalen en is nu bijna 87% lager dan de piek in mei.

Stel dat deze neerwaartse spiraal zich voortzet, dan zou SafeMoon zeker niet de eerste munt zijn die snel op de voorgrond treedt en vervolgens alle relevantie verliest. De afgelopen decennia zijn talloze slappe aftreksels van Ethereum en Bitcoin de revue gepasseerd. Grote beloftes, veel hype, een korte pump om vervolgens in de vergetelheid te geraken. Maar SafeMoon verschilt wel van al die andere coins van weleer, namelijk de manier waarop het investeerders stimuleert om het token op lange termijn vast te houden.

Zijn passieve beloningen een Ponzi?

SafeMoon-gebruikers verdienen passieve beloningen door simpelweg de token vast te houden, zonder dat ze actief coins binnen het netwerk hoeven te staken (vastzetten). SafeMoon heft 10% belasting op alle transacties en verdeelt vervolgens een deel van die vergoeding over alle tokenhouders als zogenaamde ‘reflections.’ Het is een manier om geleidelijk het bezit van gebruikers op te bouwen. Dat klinkt heel mooi, maar de belasting op het verkopen en gebruiken van het token, naast met het handmatig verwijderen van tokens uit omloop, heeft velen er toe gezet om SafeMoon een Ponzi te noemen.

Jasper Lawler, hoofd onderzoek van de London Capital Group: ‘Het handmatig uit de roulatie halen, naast het bedrijf dat een vrij groot belang in de munten heeft, spreekt mij gewoon van een manipulatierisico. Als er een mechanisme is om het verkopen tegen te gaan, is dat een beetje een waarschuwingssignaal.’

Whales dumpen

Het is een cryptocurrency die is gebouwd om langer vast te houden, maar nu de prijs daalt en beweegt tegen het grootste deel van het momentum van de bredere markt, lijken de houders van SafeMoon te verkopen. Het dagelijkse handelsvolume voor SafeMoon was de afgelopen 24 uur 6,9 miljoen euro, wat een daling van 70% betekent ten opzichte van de 24 uur daarvoor.

De SafeMoon-subreddit staat vol met berichten over whales die hun bezit dumpen, gebaseerd op openbare blockchain-data. Maar ondanks dat alles is het algemene sentiment op Reddit grotendeels positief. Alle anderen krijgen tenslotte een klein deel van die grote verkooptransacties, zelfs als de waarde van die tokens afneemt.

SafeMoon kende een komeetachtige rit omhoog, maar het is te hopen voor iedereen die nu onder water staat, dat de munt weer in populariteit weet te stijgen.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Beste btcdirect,

  Als eerste wil ik aangeven dat ik elke dag met interesse btcdirect lees en dat ik dat zeker zal blijven doen.
  Maar over Safemoon.
  De reden dat men zo enthousiast is over Safemoon is dat zij met meerdere projecten bezig zijn zoals een Safemoon wallet (app) dat 28 augustus 2021 uitkomt, in september V2 token 2021, Exchange dat oktober 2021 uitkomt, een podcast in november 2021 en in december 2021 een eigen blockchain.

  Tevens zijn ze met het land Gambia bezig om Safemoon als wettelijk betaalmiddel te maken en zijn zelfs al naar Gambia geweest om met de president en de overheid hierover te praten wat zeer positief was.
  Ook zijn ze bezig hun eigen hardwallet te ontwikkelen maar dat komt waarschijnlijk in 2022 uit.

  Alles is te vinden op internet en het is zonde dat u dit niet benoemt in uw artikel. Als er iets verteld wordt moet het gaan over zowel de negatieve als positieve punten.

  Het is juist zeer positief dat de whales hun Safemoon verkopen! Dit zorgt ervoor dat ze op lange termijn de markt niet kunnen manipuleren.

  Tevens wil ik ook aangeven dat Reddit niet meer de juiste plek is om info te halen over Safemoon. Er wordt daar veel FUD verspreid. U kunt bijvoorbeeld naar de AMA van Safemoon kijken dat aankomende zondag weer wordt gehouden.

  Ik vind het heel jammer dat u hier niet meer onderzoek naar heeft gedaan en ik hoop dat u in de toekomst een waardig artikel zal schrijven over Safemoon.
  Ik hoop ook dat u dit niet als een aanval ziet maar als een aanvulling op de info over Safemoon.

  Met vriendelijke groet,

  Robert

  18 augustus 2021
   • Goed verwoord Robert ?

    En inderdaad een beetje jammer van je artikel Jerrymie!! Een artikel waar Safemoon neergezet wordt als crypto zonder inhoud. Terwijl, Zoals Robert reeds verteld heeft waar Safemoon mee bezig is, en we zeker binnen nu en een jaar heel wat van kunnen verwachten. Schrijf een compleet artikel over iets of schrijf niets ?

    18 augustus 2021
  • Petje af

   18 augustus 2021
  • Het probleem is dat hier bizar weinig informatie over te vinden is. De open source code van SafeMoon (https://github.com/safemoonprotocol) lijkt al heel lang stil te liggen en laat maandenlang geen activiteit zien, terwijl het hele project ongeveer 400 regels code is. Er is geen publieke roadmap te vinden op hun site. Ze lijken meer te focussen op marketing/PR dan op daadwerkelijke ontwikkeling.

   Kan je mensen verwijten dat ze denken dat dit een enorme scam is? Ik blijf open en wacht de safemoon wallet en verdere ontwikkelingen af, maar de sceptische houding van dit artikel is juist goed. Het afgelopen half jaar is namelijk voornamelijk hype geweest, weinig inhoud en nauwelijks resultaten. Mensen moeten gewaarschuwd worden voor de risico’s, die naar mijn inziens veel groter is als die van andere tokens/coins.

   22 augustus 2021
 • Zoals Robert netjes vermeld is dit geen meme/shitcoin meer inderdaad. Bij CMC is SFM al uit die categorie gehaald 😉 en inderdaad, volg de sunday twitch ama of officiele discord voor correcte informatie. Ik ben zelf dag 1 investeerder, en sindskort zit ik bij het team waardoor ik heel veel vertrouwen heb in dit project en dit heel groots gaat worden. Ik heb een NDA moeten tekenen en mag dus alleen dingen naar buiten brengen die tijdens de AMA of via de Discord naar buiten komen. Nogmaals, dit is verre weg van een shit/memecoin (de usecase was 2 jaar geleden al bedacht alleen was het juiste team er niet en de juiste startup chain).

  18 augustus 2021
 • Top Robert! Dat is ook wat ik miste. En daarnaast de kanttekening Jerry ie, dat Safemoon niet als meme coin wordt gezien! Check CMC maar!
  Gr

  18 augustus 2021
 • Safemoon is geen memecoin meer . Mede door de opkomende producten. Het is alleen maar positief dat de whales weggaan. Dit voorkomt een grote crash later als de prijs hoger ligt. Ik denk dat u nog eens research moet doen en een nieuw artikel schrijven 😉

  18 augustus 2021
 • Waar kan ik safemoon kopen?

  18 augustus 2021
  • Trustwallet

   Pancake

   Of kijk gewoon even op de site

   18 augustus 2021
 • Scam shitcoin

  18 augustus 2021
 • SafeMoon is inderdaad geen meme coin meer maar er zijn interessantere projecten zoals TeslaSafe (Teslasafe.fi) wat een onderdeel is van Fuzion. TeslaSafe heeft een duidelijke roadmap. De naam ja daar ben ik niet zo kapot van maar het project is super interessant. Ik heb nog niet al mijn SafeMoon ingewisseld voor TeslaSafe maar ik zie geen echte innovatie bij Safemoon. We gaan het zien.

  18 augustus 2021
 • Safemoon is en blijft een ponzi, al die bullshit dingen zoals een wallet en idk wat, is allemaal overbodig haha. De enige reden dat ze die dingen maken is om de opgelichte mensen tevreden te houden. Er zijn al 1000 verschillende wallets en 800 verschillende exchanges, who cares about that… Investeer je geld liever in goeie projecten die iets toevoegen…

  19 augustus 2021
  • Je hebt letterlijk geen idee waar het om gaat he. Een exchange zoals safemoon is er geen 2. Doe je research wat beter en ga ergens anders je fud verspreiden.

   19 augustus 2021
 • Zo mooi alle mensen met hoop die er diep inzitten shitcoin

  19 augustus 2021
  • Love it. Al die soya jongens maar hopen dat ze steenrijk worden.

   19 augustus 2021
 • Safemoon is officieel van de meme coin lijst geschrapt bij coinmarketcap. Ze bouwen aan verschillende zaken die ze willen gaan uitbrengen. Ik zou het geen meme coin meer noemen (;

  19 augustus 2021
 • Shitcoin

  19 augustus 2021
 • Kan hier gepost worden zonder registratie?

  20 augustus 2021
 • Ik ben een trouwe lezer van BTC news en er valt me iets op. Als ik op zoek ga naar ‘beleggingen’ ( alles met een price to earnings > 1 is theoretisch gezien een gok, niemand kan immers in de toekomst kijken) dan hou ik me 15 minuten bezig met de pricechart en soms weken met onderzoek van de business, wie gebruikt wat, wanneer, waar). In de cryptospace daarentegen zie ik het omgekeerde. 1% van alle nieuws gaat over de business, 99% gaat over de prijs. De reden wordt me alsmaar duidelijker. Na 10 jaar development en trillions of dollars later is er eigenlijk niks. Er is geen business, er zijn geen users, er zijn geen earnings (all goes straight in the pockets of a happy few) . Nada. Het enige wat er is is wie betaalt meer voor het geld dat gebruikt is voor het geld dat gebruikt is voor het geld dat gebruikt is voor het geld dat gebruikt is voor een open source gratis code. Forget greed 2.0. This is greed like the world has never ever seen. Safemoon? Wtf is that cr..? Wanneer krijgen we eens wat echt nieuws uit de sector?

  20 augustus 2021
 • Beste Jerrymie. Dat u kritische reacties toelaat zet me er toe aan nog een berichtje te lanceren. Big shout out voor de tolerantie (die in mijn wereld normaal is maar ik zag reeds anders in de cryptospace). Alsook shoutout naar de hele btc direct crew. Jullie ondernemingszin (jullie waren er als de kippen bij met high end app) en smartness is to be saluted. Keep it going. Alsook on a positive note, Blockchain is amazing, Zo eenvoudig als idee (zend x van a naar b en laat een algo verifieren) zo disruptive van aard. Elke dag zijn miljoenen mensen in de financiele wereld bezig met het verifieren van transacties, blockchain doet het ‘zonder’ mensen en niemand, buiten zij met de sleutel kunnen ook maar op énige manier de transactie manipuleren. Niemand slaagde hier ooit in, in +-50 jarig computerrijk. Mind boggling. Maar dat is tevens een achille.. het is makkelijk om met wat centjes op crypto te spelen maar het wordt een ander verhaal als we spreken over zuurverdiend spaargeld.. na een leven van werken alles kunnen kwijt raken met 1 click op de muis, 1 verloren code, 1 geval van agressie (weinigen houden hier rekening mee maar 1 gek kan je alles afpakken, iets wat onmogelijk is in het huidig financieel systeem) is een wereld waar ik niet in wil leven. Het is extreem stresserend als het begint te gaan over aanzienlijke bedragen waar lang is voor gewerkt..)… Ps daar zou een plaats kunnen weggelegd zijn voor banken, als kluizen voor cryptokeys. Je mag zeggen wat je wil maar dan toch liever de bank dan te moeten passeren langs één of andere exchange, crypto makes banksters look like angels send from heaven .. oh the irony. Alsook, zodra een crypto (team) beslist geen stabiele waarde te hebben kan het niet anders dan falen voor wat het beweerd te zijn ontworpen; payments. Immers, heb vandaag spijt dat je gisteren niks kocht want je geld is minder waard of heb morgen spijt dat je vandaag iets kocht want je geld is morgen meer waard. Non-stable coins zijn een onmogelijke propositie, volatile = speculation, er is geen uitzondering mogelijk. En daarvoor hebben we Bitcoin al, al de andere coins zijn niet enkel overbodig, ze zijn ontworpen om te falen, door een groep hoog intelligente mensen die lak hebben aan de hele maatschappij en ‘het plebs’ (open vraag; was Satoshi zo naief dat hij niet besefte een code te schrijven die vrij waardeloos is als het gaat om een betekenisvol paymentsystem of wist hij perfect waar hij mee bezig, more money for the money without any promise for more money, the perfect Ponzi. Satoshi, naief of een super intelligente ‘criminal’ mastermind? rara..) Btw, ‘social inflation’ is onmisbaar in een gezonde maatschappij. Geprint geld zorgt er op zn minst voor dat politiek ook voor de gewone mens iets kan betekenen als er zich onvoorziene omstandigheden voordoen zoals een Covid. Zelf al heeft het geld geen waarde en verwatert het het bestaande, als iedereen het eens is dat het geld is dan is dat geen probleem. In een wereld waar geen inflatie mogelijk is is het iedereen voor zich. De whales met de coins zijn dan onaantastbaar en de rest kan het schudden, het zou een ziekelijke wereld-voor-rijken worden, zonder ons financieel systeem met inflatie (en veel inflatie als het moet, het misbruik en mismanagement moet we er helaas bijnemen maar daar zijn eigenlijk wel oplossingen voor).. Bottom line, its about Blockchain, secure E-transportation, endless applications. De rest is noise, empty promises, dreams en pure greed en daar zal uiteindelijk een heel zware prijs voor betaald worden, the mother of all crashes will come eventually. Weinigen zijn geintereseerd in Blockchain, 99% wil uiteindelijk gewoon meer geld voor hun geld (die btw fiat zijn, ik zie niemand z’n fiat verbranden om zo echte waarde te geven aan een coin, van double spending gesproken.. Iedereen wil uiteindelijk zo vlug mogelijk meer fiat. Mooncon is just another dream of greed to get rich scam. Ps ik deed onlangs nog eens een betalingstest met ETH via BTC direct (ik ben dus niet enkel een trouwe lezer 😉 Ik kocht met bankkaart, stuurde ze naar een exchange, dan naar een metamask en deed van daaruit een purchase. Ik begon met 50euro en had uiteindelijk 30$ ter beschikking voor de purchase. De helft van de centjes weg in kosten, om van te huilen. Duurtijd, half uur. 10 jaar en miljarden dollars of development. Ik doe een identieke transactie flow met bank en visa gratis op 1 minuut. Lang leve crypto.
  Jerrymie, dit bericht is off topic, ik wou u eigenlijk gewoon bedanken voor de tolerantie :). Written on mobile, sorry for typos.
  Keep it going btcdirect, great job

  20 augustus 2021
 • De grootste whale die de prijs omlaag drukte is er momenteel niet meer. Er is nu maar een weg nu en dat is omhoog (kijk naar de prijs afgelopen 2 dagen).

  Gooi op zn minst een 20je op SafeMoon je gaat geen spijt krijgen. See you guys in the future

  21 augustus 2021
 • Eigenlijk een belachelijke artikel, wederom gebaseerd op niks. Doe nou eens een keer goed onderzoek voordat je iets schrijft. De reacties zegt toch genoeg?

  21 augustus 2021