Safer Internet Day 2019: Vier tips om je bitcoin, ethereum en ripple (xrp) veilig te bewaren
Vandaag is het Safer Internet Day 2019. Tijd om samen stil te staan bij het verantwoord gebruik van onze online omgeving. Dit jaar is het thema ‘better internet’. Uiteraard geven wij hier een bitcoin draai aan. In dit artikel vier tips om veiliger om te gaan met je cryptocurrencies.
Tip 1: Beheer je eigen crypto
We kunnen Andreas Antonopoulos niet vaak genoeg citeren: Not your keys, not your bitcoin. De belofte van cryptocurrencies is dat je zelf de baas bent over je coins. Dat betekent simpelweg dat je je coins in je eigen wallet bewaart, waar alleen jij de private key van weet.
Het gesprek van de dag is het vermeende overlijden van de CEO van beurs QuadrigaCX. Hij zou alle private keys van de cold wallets (offline wallets) op een versleutelde laptop hebben staan. En laat daar nou niemand bij kunnen. Ook wil de beurs de ontvangstadressen van alle coins niet vrijgeven waardoor klanten geen openheid hebben om op de blockchain na te gaan waar hun coins zijn. Gevolg: klanten die hun coins op deze beurs hebben staan zijn naar alle waarschijnlijkheid hun coins kwijt.
Maar hoe beheer je je eigen crypto? Dat is helemaal niet moeilijk. Op het moment dat je coins koopt stuur je het naar je eigen ontvangstadres, ofwel je eigen keys.. En die krijg je als je een wallet gebruikt. Er zijn verschillende wallets, wij raden de volgende aan:
- BRD: deze wallet download je vanuit je appstore. Perfect voor beginners maar ook om als hotwallet te gebruiken voor als je zo nu en dan bitcoin gebruikt om mee te betalen in restaurants of winkels. Beschikbaar voor Android en iPhone. Ondersteunt geen ripple.
- Exodus: dit is een software wallet, ofwel een wallet die je download op je mac of pc. Biedt ondersteuning voor alle denkbare munten. Ook hebben ze handige instructievideo’s. Ripple wordt wel ondersteunt.
- Hardware wallet: de veiligste manier om je coins mee op te slaan, maar ook de duurste. Want een hardware wallet is niet gratis. Het veilige aan dit soort wallets is dat de toegang tot je cryptomunten versleuteld via het apparaat gaat. Wij raden de volgende aan: Trezor, Ledger en Keepkey.
Tip 2: Gebruik altijd 2-FA
2-FA staat voor two factor authentication. Verwar dit niet met two steps verification. Er zijn drie authenticatiefactoren die je kan gebruiken om de boel te beveiligen.
- Onthouden: Een wachtwoord of PIN-code
- Bezit: een USB-key of een smartphone
- Jijzelf: vingerafdruk of irisscan
Het verschil is dat je bij 2-FA twee van deze factoren combineert en bij two steps gebruik je dezelfde factor twee keer.
Biedt een wallet of een exchange (zoals Binance) 2-FA? Maak daar dan zeker gebruik van. Dit gaat vaak in samenwerking met de app Google Authenticator. Er wordt in de wallet of bij de beurs gevraagd naar je zelf ingestelde wachtwoord. Vervolgens moet je een getallenreeks invullen die je ontvangt via Google Authenticator.
Tip 3: Bewaar je seed phrase goed en veilig
Op het moment dat je een wallet aanmaakt krijg je een seed phrase. Dit is een reeks van 12 of 24 woorden (waarvan de volgorde van belang is) waarmee je kan aantonen dat jij de baas over je coins bent. Deze woorden worden automatisch gekozen uit een lijst van 2048 woorden.
Onze tip: sla deze 12/24 woorden NOOIT online op. Dan ben je namelijk kwetsbaar voor hackers. Je kan de woorden ook opschrijven en in je kluis bewaren. Of, als je een echte pro bent, dan beitel je je woorden op een cryptotag. Deze zijn zo stevig dat ze een brandend huis overleven. Ook roest het metaal niet. Staan jouw woorden in een CRYPTOTAG? Dan zijn ze ook écht vereeuwigd. Zo houd je altijd toegang tot je coins. Wat er ook gebeurt.
Tip 4: een 25e woord voor de echte traders
In tegenstelling tot de eerste 24 woorden komt het 25e woord niet uit die lijst met 2048 gebruikte woorden. Het is in feite een aangepaste wachtwoordzin, die je zelf kan kiezen. Hardware wallets zoals Trezor en Ledger Nano S bieden de optie om een 25e woord toe te voegen. Het doel van het toevoegen van deze extra wachtwoordzin is om je root seed nog verder te versleutelen.
Heeft iemand, tegen je zin, toegang tot je 24 woorden dan is alsnog een 25e woord nodig om toegang te krijgen tot je root seed. Zonder het 25e woord zijn je private keys nog steeds veilig. Bekijk hieronder hoe je dit zelf kan instellen.