44 centrale banken praten in El Salvador over Bitcoin en financiële inclusie

Sinds dinsdag zijn 44 vertegenwoordigers van verschillende centrale banken en financiële instellingen neergestreken in El Salvador. Het hoge bezoek komt voornamelijk uit ontwikkelingslanden.

De president van El Salvador liet weten dat de reden van het bezoek is om het te hebben over financiële inclusie. En met onderstaande tweet suggereert hij dat de integratie van bitcoin hoog op de agenda staat.

Bekeerd tot bitcoin

Nayib Bukele, de president van El Salvador, heeft de reputatie van een echte bitcoin maximalist. Zijn land heeft met succes bitcoin aangenomen als wettig betaalmiddel en heeft grootse plannen voor verdere integratie. Daarom zou je bovenstaande tweet kunnen interpreteren als een bitcoin meet-up voor de machtigste mannen van hun respectievelijke landen.

Dit artikel trapt heel even op de rem, want je moet dit absoluut niet zien als een religieuze bijeenkomst waar iedereen bekeerd met de bijbel van Satoshi en een zakje snoep naar huis gaat.

Op twitter somde Bukele alle centrale banken op die aan de besprekingen deelnemen, maar hij deelde de naam van het evenement niet. Het blijkt dat er tussen 16 mei en 19 mei twee financiële bijeenkomsten plaatsvinden in de hoofdstad San Salvador: de 25e Digital Financial Services Working Group en de 18e SME Finance Working Group.

Financiële inclusie

Deze werkgroepen maken beide deel uit van de Alliance For Financial Inclusion (AFI), een in Maleisië gevestigde organisatie. Op de website omschrijven ze zichzelf als: “een alliantie voor beleidsleiderschap die eigendom is van en wordt geleid door de aangesloten centrale banken en financiële regelgevende instellingen met als gemeenschappelijk doel het bevorderen van financiële inclusie op nationaal, regionaal en internationaal niveau.”

De centrale bank van El Salvador is samen met AFI gastheer van deze twee werkgroepbijeenkomsten.

Bitcoin en crypto worden niet vermeld

Nu zou je kunnen stellen dat “het bevorderen van financiële inclusie op nationaal, regionaal en internationaal niveau” perfect in het straatje van bitcoin past en de bijeenkomsten vooral de voordelen van BTC onder de aandacht zouden brengen. Maar dit lijkt niet het geval te zijn. Op de evenementenpagina van de AFI zijn de woorden crypto, cryptocurrency, bitcoin of iets wat daar naar riekt niet terug te vinden. De verschillende werkgroepen lijken zich dus niet bezig te houden met bitcoin gerelateerde inhoud.

Paraguay niet gericht op crypto

De centrale bank van Paraguay (BCP) schreef dat hoewel ze deelnemen aan de vergadering van de Finance Working Group, het evenement niet primair gericht is op crypto. “De focus van de bijeenkomst is niet gerelateerd aan cryptocurrency’s of iets dergelijks”, valt te lezen. De bank voelde zich gedwongen te reageren nadat gesuggereerd werd dat ze deel zouden nemen aan een “internationaal evenement over cryptocurrency’s”.

De BCP schreef vervolgens dat cryptocurrency geen wettig betaalmiddel is in Paraguay. “Evenzo is de BCP niet van plan om cryptocurrency’s in de genoemde omgeving of vergadering te bespreken, een kwestie waarover een institutioneel standpunt is ingenomen.”

Bitcoin is financiële inclusie

Toch kan je er niet omheen, de vergaderingen tussen centrale banken over financiële inclusie vinden plaats in El Salvador, het eerste land ter wereld dat van bitcoin een wettig betaalmiddel maakte. Een van de belangrijkste redenen was juist om de financiële inclusie van inwoners te vergroten. Ongeveer 70% van de Salvadoranen hebben geen bankrekening, maar zij kunnen enkel door bitcoin te gebruiken hun eigen bank worden.

Als je vervolgens kijkt naar de lijst landen waar de centrale bankiers vandaan komen, dan krijg je de indruk dat het percentage unbanked/underbanked daar ook ontzettend hoog is, en er noodzaak voor bitcoin is. Daarnaast zijn veel inwoners van deze landen afhankelijk van geld van familieleden en vrienden die in het buitenland wonen. El Salvador promoot hiervoor het gebruik van bitcoin, omdat commerciële banken dan geen fee en percentage van het bedrag kunnen innen.

Je zou als centrale bankier je werk niet doen als je niet vraagt naar de bitcoin-implementatie in El Salvador, zeker als je daar toch al bent. Gelukkig zijn daar de afgezanten van Bukele om (ongevraagd) over bitcoin te beginnen.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.