Sam Bankman-Fried doet poging zijn daden te verdedigen

Als je de afgelopen week niet onder een steen hebt geleefd, dan heb je ongetwijfeld iets meegekregen over de implosie van FTX en het verdere handelsimperium van Sam Bankman-Fried. Het lijkt duidelijk dat Sam Bankman-Fried het vertrouwen van zijn gebruikers heeft geschaad door te gokken met hun tegoeden. In een interview met Kelsey Piper van Vox probeert hij zijn daden nu goed te praten.

‘We realiseerden ons niet wat we deden’

In gesprek met Kelsey Piper, geeft Bankman-Fried aan dat ze zich bij FTX niet realiseerden waar ze mee bezig waren. “Het was niet de bedoeling om al die vreemde capriolen uit te halen met de fondsen van gebruikers. Iedere individuele beslissing leek prima en ik realiseerde me tot het einde niet hoe erg het was”, aldus de gevallen CEO die de vermoorde onschuld speelt.

Als je zo intelligent bent als Sam Bankman-Fried en het voor elkaar krijgt om een gigantisch beursplatform op te zetten, dan kun je dit de wereld niet wijsmaken. Aan de andere kant zou je zeggen dat niemand zich bewust op deze manier in de problemen zou werken.

De kans is groot dat ze dachten even snel wat extra geld te kunnen verdienen en dat dit na verloop van tijd misging. Om die eerste missers te herstellen moesten er natuurlijk steeds grotere bedragen aan te pas komen, totdat het ging om een gat van enkele miljarden.

Het acteren van Sam Bankman-Fried

Eerder deze zomer interviewde Kelsey Piper de gevallen held ook al. Destijds gaf Sam Bankman-Fried aan dat het belangrijk is om ethisch en goed te handelen. Nu komt hij daar volkomen op terug. “Man… alle domme dingen die ik destijds gezegd heb. Het is niet waar, niet echt. […] Sommige van de grootste helden van dit decennium zullen nooit bekend worden en enkele van de meest geliefde personen zijn oplichters”, aldus Sam Bankman-Fried.

Verder geeft hij aan vooral ‘de goede jongen’ gespeeld te hebben om de reputatie van zijn beursplatform op te vijzelen. Dit deed hij onder andere door grootschalige politieke donaties te doen en het promoten van ‘effectief altruïsme’. Dat laatste is een beweging die stelt dat je om goed te doen in de wereld het beste een goede zakelijke carrière kunt opbouwen, in plaats van te werken als vrijwilliger voor goede doelen.

Op die manier kun je veel geld verdienen en dat inzetten voor het goede doel, wat effectiever is dan bijvoorbeeld langs de deuren gaan voor donaties. Dat is in ieder geval het idee. Door miljoenen mensen financieel te beschadigen is wel duidelijk dat dit nobele streven van Sam Bankman-Fried niet helemaal uit de verf is gekomen.

Hij heeft nog hoop

Wat nog meer opvalt aan het gesprek met Kelsey Piper, is dat Sam Bankman-Fried nog altijd lijkt te hopen op een doorstart van FTX. Hij heeft er in ieder geval spijt van dat hij naar zijn adviseurs luisterde en de faillissementsprocedure is gestart. Als het aan de man zelf had gelegen, dan was hij nu hard op weg geweest om het gat van 8 miljard dollar te dichten. “Maar er is een kans dat ik het alsnog red. Maar in dat scenario is de schade een stuk groter en ik schat de kans op 50 procent dat het lukt”, aldus een opvallend optimistische Sam Bankman-Fried.

Op basis van zijn woorden lijkt het alsof Sam Bankman-Fried zich niet realiseert hoeveel pijn en schade hij heeft aangericht. Daarnaast lijkt hij het idee te hebben dat het beursplatform nog te redden is, wat gezien het gat van 8 miljard dollar op zijn minst een twijfelachtige uitspraak is.

De uitspraken van Sam Bankman-Fried kunnen een strategische aard hebben. Het is in de rechtbank mogelijk om op basis van een belabberde mentale gezondheid een lagere straf te krijgen. We kunnen nu nog niet met zekerheid zeggen dat de uitspraken van de gevallen CEO een doel hebben, maar het behoort tot de mogelijkheden.

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.