Sam Bankman-Fried naar FTX-medewerkers: ‘misschien is er nog een kans om het bedrijf te redden’

“Het spijt me heel erg wat er gebeurd is. Het spijt me wat er met jullie allemaal is gebeurd. En ik betreur wat er met de klanten is gebeurd. Jullie gaven alles wat jullie konden voor FTX, en stonden achter het bedrijf en mij”, zo begon de brief van de oude CEO van FTX, Sam Bankman-Fried. Hij deelde een spijtbetuiging naar al zijn oud medewerkers, waarvan hij zegt dat zij familie waren. In dit artikel kan je delen lezen van deze brief, die in zijn volledigheid door Quartz is gepubliceerd.

‘Ik bevroor onder druk’

“Ik wilde niet dat dit gebeurde en ik zou alles geven om terug te kunnen gaan en alles opnieuw te doen. Jullie waren mijn familie. Dat ben ik kwijt, en ons oude huis is een leeg pakhuis van monitoren”, zo vertelt Bankman-Fried.

“Als ik me omdraai, is er niemand meer om mee te praten. Ik heb jullie allemaal teleurgesteld, en toen de dingen stuk gingen heb ik niet gecommuniceerd. Ik bevroor onder druk en lekken en de Binance LOI en zei niets. Ik verloor de belangrijkste dingen uit het oog in de commotie van de bedrijfsgroei. Ik geef veel om jullie allemaal, en jullie waren mijn familie, en het spijt me.”

Hij zegt vervolgens dat het zijn plicht was als CEO om ervoor te zorgen dat “de juiste dingen gebeuren” bij FTX. Bankman-Fried wilde voorzichtiger zijn, maar hoopt in deze laatste poging de medewerkers te overtuigen dat hij nu wel een goede reden geeft voor de ineenstorting van de markt. “Ik wil jullie een betere beschrijving geven van wat er gebeurd is – een beschrijving die ik al veel eerder zo goed mogelijk had moeten opschrijven.”

De redenen volgens Sam Bankman-Fried

Om niet te veel woorden vuil te maken aan zijn beredenering – wat de zoveelste is in korte tijd, beweerde SBF dat de cryptobeurs meer dan 60 miljard dollar aan onderpand had tegen ongeveer 2 miljard aan vermogen. Dit was nog vóór de crash die in april begon. De ex-CEO schatte dat het onderpand in november – na een nieuwe dip – was gedaald tot minder dan 9 miljard dollar.

Hij verklaart dat de meerdere crashes, een bankrun en andere factoren er – in combinatie met het dalende onderpand – uiteindelijk voor zorgden dat de oprichter faillissement aan moest vragen. Zijn reactie: “Dit was nooit mijn bedoeling.” Hij betreurt zijn falen in het toezicht en achteraf gezien zou hij sommige dingen helemaal anders doen. Daar komt hij in de brief ook op terug.

‘Er is nog een kans’

Na nog eens 3 alinea’s van spijtbetuigingen komt Bankman-Fried met een zeer bijzondere opmerking: “Misschien is er nog een kans om het bedrijf te redden”, zo schrijft hij. Maar of de medewerkers van FTX daarop staan te wachten?

“Ik geloof dat er miljarden dollars aan oprechte interesse is van nieuwe investeerders die zouden kunnen gaan om klanten heel te maken. Maar ik kan je niet beloven dat er iets zal gebeuren, want het is niet mijn keuze. In de tussentijd ben ik blij dat er positieve stappen worden genomen, zoals het weer inschakelen van LedgerX.”

“Ik ben ongelooflijk dankbaar voor alles wat jullie de afgelopen jaren voor FTX hebben gedaan, en dat zal ik nooit vergeten”, zo sluit hij zijn brief af.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.