Sam Bankman-Fried ontkent schuld: “Ik ben geen crimineel”

Sam Bankman-Fried, de gevallen oprichter en CEO van FTX, is niet van plan om schuld te bekennen inzake de aanklachten die tegen hem lopen. Als Bankman-Fried voor alle aanklachten schuldig wordt bevonden, dan hangt hem een maximale gevangenisstraf van 115 jaar boven het hoofd. Vanuit dat perspectief is het niet vreemd dat hij zich tegen de aanklachten verzet.

Wat is er gebeurd?

Het is je vast niet ontgaan dat het crypto-handelsplatform FTX in november op spectaculaire wijze is ingestort. Niet lang nadat de problemen aan het licht kwamen, werd bekend dat de leiding van het beursplatform sjoemelde met de tegoeden van klanten. Met die acties hebben Bankman-Fried en zijn kompanen voor miljarden dollars aan schade veroorzaakt, wat de implosie van FTX tot één van de grootste fraudezaken ooit maakt.

Ondanks dat is Bankman-Fried niet van plan om zomaar de gevangenis in te gaan. Op dinsdag 3 januari weigerde de voormalig miljardair en oprichter van FTX om schuld te bekennen voor de rechter in New York.

Bankman-Fried arriveerde bij het rechtsgebouw in een zwarte SUV en werd meteen omringd door honderden camera’s. Het gedrang om een glimp van de gevallen ondernemer op te vangen was zo groot, dat de moeder van Bankman-Fried niet uit de auto kon komen. Uiteindelijk viel zijn moeder zelfs op het natte wegdek als gevolg van het agressieve gedrag van de fotografen.

Borgtocht van 250 miljoen dollar

Op het moment van schrijven is Bankman-Fried nog vrij, vanwege een borgtocht van 250 miljoen dollar. Twee individuen staan garant voor die som, maar de advocaten van Bankman-Fried hopen dat de namen van deze personen anoniem kunnen blijven, vanwege de gevoeligheid van de zaak. Als gevolg van het feit dat deze zaak zoveel in de media is, ondervinden ook de ouders van Bankman-Fried veel last van het gebeuren.

De rechter keurde dat verzoek van de advocaten goed, waardoor we nooit zullen weten wie er achter de borgtocht van Bankman-Fried zitten. Overigens betekent de borgtocht van 250 miljoen dollar niet dat dit bedrag ook daadwerkelijk betaald is. Het komt erop neer dat Bankman-Fried hiermee belooft om altijd op te komen dagen voor hoorzittingen en akkoord is met andere eisen van de rechtbank.

Als Bankman-Fried zich niet aan de regels van de rechtbank houdt, dan moeten de twee individuen die garant staan de borgsom alsnog betalen. Uiteraard is de hoogte van de ‘boete’ dan afhankelijk van de reden en omvang van het verzuim van Bankman-Fried. Het is mogelijk om op deze manier op vrije voeten te komen, als de rechter de vluchtkans of het gevaar voor de gemeenschap op nihil schat.

“Ik ben geen crimineel”

Bankman-Fried is er nog altijd van overtuigd dat hij fouten maakte in het kader van FTX, maar dat hij geen crimineel is. Wat best bijzonder is, aangezien zijn collega’s Caroline Ellison en Gary Wang inmiddels wel schuld bekenden. Ellison was de CEO van Alameda Research en Wang functioneerde als de CTO van FTX. Ellison vertelde in haar bekentenis zelfs dat ze met Bankman-Fried was overeengekomen om de mogelijkheid van Alameda om ongelimiteerd geld te lenen van FTX geheim te houden.

Gebruikers, investeerders en kapitaalverstrekkers wisten niets van deze praktijken. Wat dat betreft lijkt de kans heel klein dat Bankman-Fried hard kan maken dat hij niet schuldig is aan een groot deel van de aanklachten. Het is verdrietig om te denken dat een 30-jarige wellicht voor de rest van zijn leven het gevang in moet, maar we moeten niet vergeten dat hij met zijn daden de spaarvermogens van miljoenen mensen vernietigde.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.