Deze crypto exchanges houden zich niet aan sancties tegen Rusland

Sinds Rusland het Oekraïens grondgebied langer dan een jaar geleden binnenviel, gelden er sancties op de handel met Rusland. Deze sancties gelden voor vrijwel de hele Westerse wereld en dus ook voor crypto exchanges.

Volgens onderzoek van blockchain-analysebedrijf Inca Digital houden Huobi en KuCoin zich niet aan de sancties die aan Rusland zijn opgelegd. Beide beurzen zijn gevestigd op de Seychellen.

Russen gebruiken Tether op Huobi en KuCoin

Inca Digital onthulde dat de twee grote internationale beurzen geen maatregelen hebben genomen om te voorkomen dat gesanctioneerde Russische banken gebruik kunnen maken van hun netwerken.

Het online blad Politico schreef hierover en interviewde Adam Zarazinski, dit is de directeur van Inco Digital. Hij zegt dat deze ‘verboden’ transacties vaak gebruik maken van USDT, de stablecoin van Tether. Het feit dat Huobi en Kucoin deze transacties doorlaten, betekent een schending van Amerikaanse en Europese beperkingen, aldus Zarazinski.

Sancties omzeilen met crypto

Volgens het artikel worden Russische bankpassen gebruikt op de twee cryptobeurzen. De Amerikaanse krant Bloomberg citeert Zarazinski:

‘Tether wordt vaak door Russen gebruikt om geld het land uit te verplaatsen, eraan toevoegend dat het absoluut door deze twee beurzen wordt gebruikt, met name om cryptobankdiensten te verlenen aan gesanctioneerde Russische banken.’

Hij voegde hier aan toe:

‘We willen dat crypto niet alleen alle dingen die recentelijk zijn gebeurd, overleeft, maar ook gedijt… maar we willen ook slechte actoren afweren en de industrie op verantwoorde wijze laten groeien.’

Een jaar na de Russische invasie in Oekraïne verschijnen met regelmaat nog nieuwsberichten die aantonen dat de sancties niet 100% effectief zijn. Het zijn vooral Europa en de Verenigde Staten die zich inspannen om Russische instellingen en oligarchen uit het wereldwijde financiële systeem te weren.

Binance spreekt beschuldigingen tegen

Het rapport van Politico wijst ook op beleidsfouten bij Binance, aangezien het bedrijf naar verluidt Russische gebruikers ‘verschillende manieren’ biedt om cryptocurrency’s op zijn beurs te kopen. Dat is bijzonder, want het is niet alsof Binance er niets aan doet. In maart 2022 beperkte Binance namelijk stortingen van Russische betaalkaarten.

Binance heeft de claims weerlegd. De exchange zegt dat ze streng zijn wat betreft het naleven van de Know-Your-Customerwetten (KYC). Daarnaast wordt ook ByBit genoemd, een crypto exchange uit Singapore. Laatstgenoemde faciliteert het omzetten van Russische roebels naar cryptocurrency.

Vlak nadat de eerste Russen hun buurland binnenvielen, en de eerste financiële sancties werden opgetogen, kwam crypto al ter sprake. In theorie zou crypto geen verschil moeten maken.

Sanctielijst zou voldoende moeten zijn

Jake Chervinsky, beleidsmaker bij The Blockchain Association, geeft uitleg over een sanctielijst, die wij in de EU ook kennen. ‘In de VS wijst het Office of Foreign Assets Control specifieke doelwitten voor sancties aan, zoals personen, bedrijven en regeringen. Deze worden omschreven in de Specially Designated Nationals And Blocked Persons lijst. Het is voor elk persoon in de VS illegaal om transacties te verrichten met zo’n persoon.’

Chervensky voegt daar aan toe dat het niet uitmaakt of iemand nou dollars, goud, schelpen of bitcoin gebruikt. ‘Er is geen enkele reden om te denken dat het bestaan van crypto een van hen zal overtuigen om moedwillig sanctiewetten te overtreden, met het risico op boetes of gevangenisstraf.’

In de EU hebben we zo’n zelfde lijst, genaamd het Financial Sanctions Database – FSF Platform. Het is ook in de EU illegaal om transacties te verrichten met iemand op deze lijst. 

Maar dat is de theorie, de realiteit blijkt een stuk weerbarstiger te zijn.

Contentspecialist gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe content specialist crypto met een vlotte pen en kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.