Saxo Bank voorspelt het einde voor Spotify door NFT platforms

NFT’s hebben het afgelopen jaar een heuse opmars gemaakt. Nu iedereen enigszins bekend is geraakt met deze hype, is het tijd om naar de toekomst te blikken, vond Saxo Bank. Eén van hun analisten voorspelt dat Spotify en Apple Music plaats gaan maken voor NFT platforms.

Spotify, maar beter

Spotify en Apple Music rekenen op dit moment een flink percentage over de inkomsten van muzikanten. Op dit moment krijgen  muzikanten maar een klein gedeelte – met geluk 25% – van de totale inkomsten. Een het andere deel gaat naar muzieklabels en streaming diensten. In een tijdperk waar CD’s  niet meer gebruikelijk zijn en iedereen naar Spotify luistert, komen NFT’s om de hoek kijken.

“Door gebruik te maken van NFT’s, bepaald via “smart-contract” blockchains, zouden artiesten hun muziek rechtstreeks kunnen distribueren naar luisteraars. Er komen geen gecentraliseerde tussenpersonen bij kijken die een deel van de inkomsten opstrijken. Artiesten kunnen hun inkomsten in realtime volgen en zelfs in realtime betaald worden, terwijl luisteraars weten dat het geld dat ze betalen rechtstreeks naar de artiest gaat”, zegt Saxo Bank.

Zo werkt een NFT Platform

Voor de leek: Non Fungible Tokens (NFT’s) zijn unieke digitale producten waarvan het eigendom vastgesteld wordt via blockchain technologie. Dit kan van alles zijn; van een digitaal kunstwerk tot een game character tot een muziekalbum. Ze zijn zo populair geworden omdat digitaal eigendom steeds meer gewaardeerd wordt. Iedereen kan deze NFT’s vrij verhandelen op platforms als Open Sea.

Op Open Sea kan je bijvoorbeeld liedjes kopen in de vorm van NFT’s, maar er zijn ook NFT platforms in opkomst waarbij je kan streamen. Dit zijn de platforms waar Saxo Bank het over heeft. Hier kan je muziek streamen zoals je gewend bent, maar er is één belangrijk verschil: de inkomsten gaan direct naar de artiest. Voor alle artiesten, groot en klein, kan dit een gigantisch verschil maken. Audius is een voorbeeld van zo’n platform. Deze streamingdienst kreeg afgelopen jaar investeringen in de pocket van wereldberoemde artiesten. Onder andere Katy Perry, Nas, The Chainsmokers, Jason Derulo, Mike Shinoda en Pusha T zien een toekomst in dit platform.

Een after-effect van een NFT muziek platform kan zijn dat ook podcasts, films en andere digitale media dezelfde weg gaan bewandelen. Dit zou bijvoorbeeld een oplossing kunnen bieden voor podcasters en youtubers die geld afstaan aan tussenpersonen. Wie weet krijgen zelfs Netflix en HBO een NFT-concurrent in de nabije toekomst.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.