Bankman-Fried van crypto exchange FTX gearresteerd op Bahama’s, wie volgt?

Sam Bankman-Fried, voormalig chief executive officer van de cryptocurrency exchange FTX is vannacht gearresteerd door de Royal Bahamas Police op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten.

Krijgt de cryptowereld gerechtigheid? Het is niet aan ons om partij te kiezen, maar zo zal het wel moeten voelen voor miljoenen gedupeerde investeerders.

Precieze aanklacht wordt vandaag bekend

Damian Williams, advocaat voor het zuidelijke district van New York, zegt op Twitter dat in de loop van de dag bekend wordt gemaakt wat de precieze aanklacht is. De New York Times schreef op basis van anonieme bronnen dat de aanklachten onder meer bankfraude, fraude met effecten en het witwassen van geld omvatten.

‘De Bahama’s en de Verenigde Staten hebben er een gemeenschappelijk belang bij om alle personen die banden hebben met FTX en die mogelijk het vertrouwen van het publiek hebben geschonden en de wet hebben overtreden, ter verantwoording te roepen,’ zei premier Philip Davis van de Bahama’s. De verwachting is dat de VS om zijn uitlevering zal vragen.

Investeerders verloren miljarden

We hebben veel artikelen gewijd aan de val van FTX, dit was ooit een van ‘s werelds grootste crypto exchanges. Op 11 november werd een faillissement aangevraagd. Dit lot moesten tientallen andere bedrijven van Sam Bankman-Fried, waaronder Alameda Research, ook ondergaan.

Door de val verloren investeerders miljarden dollars en kregen alle cryptokoersen een enorme klap. De leiding van FTX (lees: Bankman-Fried) werd beschuldigd van wangedrag en van het gebruiken van crypto van klanten om zijn andere bedrijven te bekostigen.

Probeerde Bankman-Fried te vluchten?

Amerikaanse politici probeerden Bankman-Fried te laten getuigen bij een hoorzitting in Washington. Vooral Maxine Waters maakte zich hier hard voor. Bankman-Fried zou dinsdag getuigen tijdens de hoorzitting van de House Financial Services Committee. Dit is pure speculatie, maar SBF heeft een toezegging gedaan op Twitter om langs te komen, maar er waren twijfels of hij werkelijk naar de VS zou vliegen.

Voormalig advocaat van financiële waakhond CFTC Braden Perry zegt tegen Forkast: ‘de arrestatie kan te wijten zijn aan zijn weigering om persoonlijk te getuigen en in het buitenland te blijven.’

‘Er werd ook gespeculeerd dat SBF van plan was de Bahama’s te ontvluchten voor een land dat niet uitgeleverd wordt. De arrestatie zou ook een reactie kunnen zijn op die geruchten.’

Het is een hoop gespeculeer, maar de arrestatie lijkt niet te zijn om Bankman-Fried te laten getuigen vandaag. Immers, als hij in hechtenis zit kan hij niet bij de hoorzitting zijn.

Getuigenis tijdens hoorzitting gaat niet door

De eerder genoemde Maxine Waters is voorzitter van de House Financial Services Committee, en ze zegt dat ze teleurgesteld en verrast is over de timing van de arrestatie.

‘Het wordt tijd dat het proces om meneer Bankman-Fried voor het gerecht te brengen, begint,’ zei Waters in een verklaring in reactie op de arrestatie van Bankman-Fried. ‘Maar zoals het publiek weet, hebben mijn staf en ik de afgelopen maand ijverig gewerkt om de getuigenis van de heer Bankman-Fried morgenochtend voor onze commissie veilig te stellen.’

Morgenochtend is voor ons in Nederland vanmiddag.

‘Hoewel meneer Bankman-Fried ter verantwoording moet worden geroepen, verdient het Amerikaanse publiek het om rechtstreeks van meneer Bankman-Fried te horen over de acties die meer dan een miljoen mensen hebben geschaad en het zuurverdiende spaargeld van zovelen hebben weggevaagd. Het publiek heeft gretig gewacht om deze antwoorden onder ede te krijgen voor het Congres, en de timing van deze arrestatie ontneemt het publiek deze kans.’

De arrestatie van SBF kan ook het begin zijn, er wordt gespeculeerd dat de voormalige hoofden van Alameda, Caroline Ellison en Sam Trabucco, ook kunnen worden aangeklaagd.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • deze man is een schande voor de sector en heeft de markt helemaal kapot gemanipuleerd. maar gelukkig zie ik wel weer beginselen van verbeteringen in de economie en hopelijk reflecteert dit ook snel in de koers. hopelijk met wat goeie nieuwsberichten gaan we met het nieuwjaar weer de lucht in samen met het vuurwerk. $$$

    13 december 2022