Crypto scam van 1,7 miljard dollar komt aan het licht, daders gepakt

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een rechtszaak aangespannen tegen Sam Lee en Brenda Chunga vanwege hun rol in HyperFund, een mogelijke cryptoscam van meer dan 1,7 miljard dollar.

Het duo wordt beschuldigd van het verkopen van valse lidmaatschapsplannen, waarbij ze grote rendementen beloofden, en dit is uiteraard in strijd met de wet.

Minen en piramides

Lee en Chunga zouden investeerders hebben misleid met beloften van grote winsten uit de cryptomining van HyperFund en hun samenwerking met een Fortune 500-bedrijf. De SEC schreef een verklaring hierover, waarin ze zeiden: ‘Het enige wat ze aan het minen waren, waren de zakken van hun investeerders.’

In de aanklacht staat dat Lee en Chunga zogenaamd niet wisten (of waren ze roekeloos) dat HyperFund een piramidespel was en geen andere echte bron van inkomsten had dan geld dat ze van investeerders ontvingen. In 2022 stortte het HyperFund-plan in en konden beleggers niet langer geld opnemen.

Geld teruggeven en boetes

Chunga, ook bekend als Bitcoin Beautee, heeft een overeenkomst gesloten met de SEC waarin ze beloofde deze wetten niet opnieuw te overtreden en instemde met het betalen van boetes. Deze boetes worden echter later door de rechtbank bepaald. Het is nog niet helemaal in kannen en kruiken, deze overeenkomst vereist nog steeds de goedkeuring van de rechtbank.

‘Ze gebruikte haar inkomsten om extravagante persoonlijke uitgaven te financieren en om anderen voor het programma te helpen werven door te pronken met de potentiële rijkdom die via HyperFund verdiend kon worden’, aldus de aanklacht.

Aan de andere kant brengt de SEC Lee voor de rechter wegens het overtreden van fraude- en registratiewetten. Ze hebben de intentie zijn betrokkenheid bij soortgelijke activiteiten te stoppen, hem te dwingen het onrechtmatig verkregen geld terug te geven en extra boetes te betalen.

Naast de SEC heeft het U.S. Attorney’s Office de twee ook aangeklaagd wegens draad- en effectenfraude. Chunga heeft toegegeven hierbij betrokken te zijn.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.