Schiphol eerste Europese luchthaven met bitcoin pinautomaat

Sinds woensdag 20 juni kan je op Schiphol Airport direct je euro’s omzetten in bitcoin of ether. Dit kan met een bitcoin pinautomaat. Schiphol claimt de eerste Europese luchthaven te zijn die dit doet.

‘Schiphol is continue bezig met innovaties en het bieden van een optimale dienstverlening voor passagiers’, zegt Tanja Dik, directeur Consumer Products & Services bij Amsterdam Airport Schiphol. ‘Met de bitcoin automaat hopen we reizigers te bedienen doordat zij ‘lokale’ euro’s makkelijk kunnen inruilen voor de ‘mondiale’ bitcoin of ether. Dat kan handig zijn, omdat zij bijvoorbeeld in hun thuisland geen gebruik meer kunnen maken van euro’s.’

Wat is een bitcoin pinautomaat?

Een bitcoin pinautomaat is een machine waarmee je je euro’s kunt inruilen voor bitcoin, of andersom. Hoe werkt het kopen van bitcoin via dit apparaat?

  • Neem de QR-code van de public key van je wallet mee. Dit kan op papier, maar ook digitaal.
  • Laat het apparaat de code scannen. Deze herkent nu je ontvangstadres.
  • Wissel je euro’s in voor bitcoins. De betaalmethode verschilt per apparaat (contant, creditcard, etc).
  • De bitcoins worden nu overgemaakt naar je wallet.

Bitcoin op Schiphol

De aankondiging zorgt voor veel belangstelling en vragen op de Twitterpagina van Schiphol. Een kritische gebruiker merkte op dat dit een makkelijke manier is om geld wit te wassen. Volgens Schiphol is de kans hierop minimaal. De bitcoin pinautomaat staat namelijk op een drukke locatie. Daarnaast filmen beveiligingscamera’s de automaat. Daar komt bij dat het maximum bedrag 100 euro is.

De vaste transactiekosten om je euro’s om te zetten in bitcoin of ether is vijf euro. De automaat werkt beide kanten op. Het is dus ook mogelijk om bitcoins of ether om te ruilen naar euro.

Proef van zes maanden

Voorlopig gaat het om een proef van zes maanden. De bitcoin pinautomaat vind je in aankomsthal 2, tussen vertrekhal 1 en 2. Volgens Schiphol komen hier vooral veel vertrekkende passagiers langs. Maar niet alleen passagiers kunnen de bitcoin pinautomaat gebruiken. Ook bezoekers van Schiphol Plaza kunnen langsgaan om hun euro’s om te ruilen voor bitcoin of ether.

De proef is een samenwerking tussen Schiphol en het Nederlandse bedrijf Byelex Data Solutions BV. ‘We zijn verheugd dat Schiphol bereid is om met ons samen te werken om passagiers kennis te laten maken met de nieuwe cryptorealiteit’, zegt Herman Vissia op de nieuwspagina van Schiphol. Vissia is de directeur van Byelex.

Bitcoin pinautomaten in Nederland

Wil je weten waar je nog meer bitcoins kunt pinnen in Nederland? Op CoinATMradar vind je een overzicht van alle bitcoin pinautomaten. In Nederland zijn dit er momenteel twintig. De meeste bitcoin pinautomaten vind je in Amsterdam. Houd er wel rekening mee dat de transactiekosten hoog zijn. Gemiddeld betaal je bij een bitcoin pinautomaat 8,3% bovenop je orderbedrag.

Airports en crypto

Schiphol Airport is niet de enige luchthaven die ‘cryptovriendelijk’ is. Op Brisbane Airport kan je namelijk ook terecht met je bitcoins. Sinds eind mei accepteren alle winkels daar onder andere bitcoin, bitcoin cash en ether.

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.