Schrijver Big Short en Moneyball bijna klaar met boek over crypto-flop FTX

Michael Lewis, bekend van zijn boeken The Big Short: Inside the Doomsday Machine en Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game, heeft onthuld dat hij bijna klaar is met zijn volgende project. Dit nieuwe boek gaat over Sam Bankman-Fried en de ineenstorting van FTX.

Toevallige ontmoeting leidt tot boek

Het aankomende boek van Lewis over Bankman-Fried krijgt de titel Going Infinite: the Rise and Fall of a New Tycoon. Lewis kruiste aanvankelijk eind 2021 het pad van SBF nadat een vriend hem had gevraagd om de oprichter van FTX te ontmoeten en meer over hem te lezen.

Lewis was een van de sprekers op de Bitcoin 2023-conferentie in Miami en gisteren vertelde hij dat er nog geen publicatiedatum bekend is. Maar zijn streven is om het boek uit te brengen als de rechtszaak van Sam Bankman-Fried in oktober begint.

De een zijn dood, is de ander zijn brood

De schrijver had naar verluidt bijna de handdoek in de ring gegooid en wilde stoppen met het boek, maar toen implodeerde FTX opeens in november 2022. De daaropvolgende strafrechtelijke aanklachten tegen SBF voegden een geheel nieuwe invalshoek toe aan het verhaal.

Het verhaal was eigenlijk niet zo spannend. ‘Ik dacht, ik heb geen boek.’

‘Ik had dit gesprek met een soort persoon die ik als klankbord gebruikte… en hij zei: ‘Jouw probleem is dat je geen derde bedrijf hebt. Je hebt de eerste twee acts, maar je hebt geen derde act.’ En ik zei: ‘Dat klopt helemaal; Ik weet niet hoe ik het moet beëindigen.’ Een week later ontploft FTX. Ik was zo dankbaar.’

michael-lewis-going-infinite

Lewis had toegang tot alles en iedereen

De auteur wilde geen overzicht geven van al te veel details in het boek, maar zei dat hij de ineenstorting van FTX uit de eerste hand kon zien toen het gebeurde.

‘Het is bedoeld om te lezen als een stuk fictie. Als je niets van crypto weet, als je niet weer wie Sam Bankman-Fried is, zou je kunnen denken: dit is fictie.’

Lewis zei dat hij veel sprak met mensen uit de binnenste cirkel van Bankman-Fried, FTX-medewerkers en overheidsfunctionarissen in de Bahama’s en de Verenigde Staten. Ook had hij twee jaar contact met de man zelf, zelfs tijdens zijn huisarrest.

Meeste boeken over Bitcoin en crypto zijn saai

Boeken over Bitcoin en de crypto-industrie zijn meestal taaie kost en lezen vaak weg als een activistisch pleidooi met een boel argumenten en cijfers.

Ook zijn de meeste crypto-schrijvers geen auteur van beroep, geen goede storytellers en lijkt het of ze met tegenzin een samenvatting van een powerpointpresentatie op papier hebben gezet. Met hoge uitzondering breekt er een crypto-boek door bij het grote publiek, en dan gaat het meestal over tradingstrategieën.

Echte schrijvers, echte verhalen

Daarom is het fijn als boekenschrijvers zich verdiepen in crypto. Dit wordt ze niet altijd in dank afgenomen door de maximalisten en crypto diehards, omdat ze diepgaande, technische en filosofische informatie vervangen door storytelling en sensatie. Denk bijvoorbeeld aan Digital Gold van Nathaniel Popper.

Ook Michael Lewis is een gerenommeerde schrijver en journalist. Hij staat bekend om zijn uitgebreide onderzoek en onthullende boeken over complexe onderwerpen in de financiële wereld. Lewis’ werk wordt gekenmerkt door zijn boeiende schrijfstijl, grondige research en kritische blik op de excessen en problemen binnen de financiële sector.

Een paar van zijn boeken hebben ook het witte doek gehaald, dus misschien zien we Sam Bankman-Fried (gespeeld door Jonah Hill?) over een paar jaar in de bios.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.