Belangrijk: maak 1 januari een screenshot van je crypto voor belastingdienst

We zijn nog maar 4 oliebollen, 2 flessen drank en een paar dansjes verwijderd van 1 januari 2023. De eerste dag van het jaar wordt door de belastingdienst gebruikt als peildatum voor je vermogen. En daar valt crypto ook onder.

Om eventuele misverstanden te voorkomen is het verstandig om een screenshot te maken van je crypto-bezittingen op 1 januari. Het liefst zo dicht mogelijk op 00:00 uur.

Mocht je tegen die tijd niet alles meer helder hebben, hier een reminder van hoe je een screenshot maakt met je telefoon.

Hoe maak je een screenshot van je crypto in BLOX?

Allereerst open je BLOX en dan ga je naar je ‘Instellingen’. Dat is het vierde icoontje onder in het scherm. Hierna ga je naar ‘Mijn gegevens’ en dan naar ‘Jaaroverzichten.’ Kies 2023 en dan zie je de totale waarde van je kluis op 1 januari van dat jaar. Nu hangt het af van welke telefoon je hebt.

Android: Houd de onderste volumeknop ingedrukt en druk tegelijkertijd op de aan/uitknop. Houd beide knoppen een paar seconden vast. Je screenshot verschijnt nu in de Galery-app onder ‘Screenshots’. Het kan ook zijn dat Google deze voor je in de cloud opslaat.

iPhone: Druk op de knop aan de rechterkant van je telefoon. Druk gelijktijdig op de bovenste volumeknop en houd de twee knoppen eventjes ingedrukt om een foto van je scherm te nemen. Je vindt je screenshot terug in je galerij of iCloud.

Je kan uiteraard ook inloggen via de webbrowser van je laptop of computer, naar je instellingen gaan en daar een screenshot van maken.

Heb je ook crypto bij andere partijen staan, of beheer je met je eigen wallet crypto? Maak hier ook een screenshot van. Uiteindelijk moet je dit allemaal bij elkaar optellen.

Wacht, waarom maak ik een screenshot?

Vanwege vermogensbelasting! Over al je vermogen bij elkaar opgeteld moet je belasting betalen, tenminste als je boven een bepaald bedrag uitkomt. Hier valt spaargeld, aandelen, een tweede woning en ook crypto onder.

Voor één persoon ligt de grens in 2022 op 50.650 euro, en voor fiscale partners is dat 101.300 euro. Valt je vermogen onder deze grens? Dan word je vrijgesteld van vermogensbelasting, ook kun je bepaalde schulden aftrekken. Meer informatie hierover vind je op onze speciale belastingpagina.

Je moet je vermogen hoe dan ook doorgeven aan de belastingdienst, ook al heb je minder dan 50.650 euro. Je vinkt dan aan dat je crypto hebt, maar laat het bedrag leeg.

Het kan gebeuren dat de belastingdienst je verdenkt van het achterhouden van vermogen. Dit wordt verhuld vermogen genoemd en de belastingdienst kan je hier een flinke boete voor opleggen. Afhankelijk van de grootte van het vermogen, kan dit zelfs strafrechtelijk vervolgd worden.

Maar nu lopen we op de zaken vooruit. Je kan natuurlijk altijd bezwaar indienen tegen de aanslag inkomstenbelasting om inzage te krijgen in jouw dossier. In zo’n geval helpt het om bewijs te hebben van wat je vermogen was op de peildatum. De belastingdienst kijkt namelijk naar je vermogen op 1 januari.

Onze tip is dan ook om een screenshot te maken van je cryptoportfolio op 1 januari, het liefst vlak na 00:00 uur. Zo heb je altijd bewijs van de waarde van je crypto’s op de peildatum.

Mocht dit de laatste keer dit jaar zijn dat je BLOX-nieuws leest, dan alvast een hele fijne jaarwisseling, en tot morgen 🥳

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Deze screenshot morgen is uiteraard voor je vermogensbelasting over 2023 en dan is de vrijstelling €57.000 (en €114.000 voor fiscale partners).
  De peildatum voor je aangifte over 2022 was 1 januari 2022.

  Blijft wel belachelijk om vermogensbelasting te moeten afdragen in een jaar dat je tientallen procenten verlies hebt geleden met crypto, aandelen en obligaties en geld tevens 10% minder waard is geworden.
  Bezwaar maken dus! 😉

  31 december 2022
 • Tot zover dus de steun in een gedecentraliseerde werking… 🤦

  1 januari 2023
 • “Je vinkt dan aan dat je crypto hebt, maar laat het bedrag leeg.”

  Er valt niks aan te vinken, je vult gewoon in hoeveel je hebt onder ”overige bezittingen”, ook als dit onder de grens is. Dus ook al heb je maar 10 euro aan bitcoin, je vult dan gewoon 10 euro in.

  1 januari 2023
 • ja wadde ik heb rond de 2700 pi waarvan 1393 beschikbaar maar ik kan ze niet inwisselen ik heb deze gemined en staan in een wallet op de ene plaats zeggen ze die is 225$per coin waard wat een heel groot bedrag is maar is officieel nog niet op mainnet volgens de oprichters dus vind dit wel ambetant wat nu?

  2 januari 2023
 • En dit is uiteraard weer alleen in nederland zo. Gek hè iedereen hier vertrekt met crypto wallets. En wat al ik er 200K op heb staan maar 400K heb geïnvesteerd dus 200K verlies. Gestoord land dit echt.

  2 januari 2023
 • hoe zit met de scam coims die je krijgt volgend me wallet ben ik miljonair maar heb geen eens 1000 euro

  2 januari 2023
 • Zijn er in Zwitserland nog BTC automaten waar je echt anoniem (zonder GSM) btc kan omzetten in harde cash? Ik geef lekker niets aan.

  3 januari 2023