SEC beslist binnen anderhalve maand over twee bitcoin ETFs

De shutdown van de Amerikaanse overheid is voorbij, en de Securities and Exchanges Commission (SEC) kan weer aan de slag. Drie verschillende organisaties hebben namelijk onlangs twee aanvragen voor een bitcoin ETF ingediend. Het gaat om VanEck/SolidX en Bitwise. Wanneer is de deadline van beide aanvragen?

VanEck/SolidX

De bitcoin ETF aanvraag van VanEck en SolidX is op 20 februari verschenen in het federale register. Officieel heeft de SEC nu 45 dagen de tijd om een beslissing te nemen over de aanvraag. Er zijn hiervoor drie mogelijkheden, de SEC kan de aanvraag goedkeuren, afwijzen of uitstellen. En dat de SEC kan uitstellen zagen we vorig jaar wel; de uitspraak over de aanvraag van VanEck en SolidX was in 2018 meerdere keren verschoven. In totaal heeft de SEC 240 dagen om tot een beslissing te komen.

Bitwise

De SEC beslist in 2019 ook over de bitcoin ETF aanvraag van Bitwise. Deze aanvraag is al iets eerder ingediend dan die van VanEck en SolidX, namelijk op 11 februari. De deadline van de SEC voor deze aanvraag ligt dus negen dagen eerder dan die van VanEck en SolidX. En ook voor deze aanvraag geldt: de zachte deadline is na 45 dagen, de harde deadline is na 240 dagen.

Rond 5 april zal de SEC een uitspraak doen over het voorstel van VanEck/SolidX en van Bitwise. Aangezien de harde deadline na 240 dagen is, kan het ook zomaar zijn dat we pas in 2020 iets horen van een komende bitcoin ETF.

Goedkeuring is mogelijk

Goedkeuring kan zomaar mogelijk zijn. Een tijd geleden lekte er een interview uit met SEC-commissaris Robert J. Jackson. Over een bitcoin ETF zei hij het volgende:

‘Of ik denk dat iemand [red: een bedrijf dat een aanvraag doet] aan onze voorwaarden voldoet? Ik hoop het, en ik denk het ook, uiteindelijk.’

Gaat het in 2019 dan echt gebeuren? Dat is nog even afwachten. Het goedkeuren van een ETF kan een proces zijn van jaren. Ter vergelijking: een ETF voor een product zoals goud bestaat pas sinds 2004 in de Verenigde Staten. Het kan daarom goed zijn dat het goedkeuren van een bitcoin ETF aanvraag ook nog even duurt.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.