SEC open voor commentaar bitcoin-ETF’s

De Amerikaanse Securities Exchange Commission (SEC) geeft het publiek de kans om commentaar te geven op een aantal reeds afgewezen bitcoin-ETF’s. Die oproep deed de beurstoezichthouder in een drietal berichten op 4 oktober.

Commentaar van het publiek

Wil je commentaar geven op de aanvragen van  Graniteshares, Proshares en/of Direxion? Dat kan tot 5 november. De SEC wil van het publiek weten wat volgens hen de juiste beslissing is: goedkeuren of afwijzen. Uiteraard wel met enige onderbouwing.

Een exchange-traded fund (ETF) is een beleggingsproduct dat op reguliere beurzen verhandeld wordt. Om zo’n ETF uit te geven heb je toestemming nodig van de toezichthouder. Sinds begin 2018 zijn er meerdere ETF-aanvragen voor bitcoin bij de SEC ingediend.

De hoofdtaak van de SEC is het beschermen van Amerikaanse beleggers. De beleggingsmarkt vrij houden van criminele praktijken valt daar uiteraard onder. In lijn met die visie geeft de toezichthouder het publiek de gelegenheid om nieuwe vergunningsaanvragen van commentaar te voorzien.

Dit geldt dus ook voor aanvragen van nieuwe beleggingsproducten zoals die voor bitcoin. Voor een aantal van die aanvragen stond de SEC al eerder open voor commentaar. Afgelopen juli ontving de SEC duizenden reacties vanuit de cryptogemeenschap over een andere ETF-aanvraag.

ETF’s zijn uitgesteld

De SEC blijft echter wel huiverig. Tot op heden zijn alle aanvragen óf afgekeurd óf is de beslissing uitgesteld. De drie aanvragen waar het in dit artikel over gaat zijn op 22 augustus al afgewezen. De volgende dag maakte de commissie echter bekend dat zij die beslissing nog eens willen onderzoeken.

Waarom is iedereen zo enthousiast over ETF’s?

Bitcoin wordt door sommige partijen gezien als digitaal goud. Er wordt dan ook veel gekeken naar het verloop van de goudprijs na de introductie van de eerste goud-ETF. Sindsdien is de prijs voor een Troy Ounce goud met bijna 400% gestegen.

De groep die deze vergelijking maakt, gelooft dat bitcoin dezelfde stijging kan doormaken na introductie van de bitcoin-ETF.  Deze twitteraar weet het sentiment goed in een tweet te vatten:

Vanzelfsprekend bieden winsten uit het verleden geen enkele garantie op winst in de toekomst. Helaas kunnen we nooit met zekerheid zeggen of een ETF hetzelfde effect heeft op bitcoin als op goud

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.