Toezichthouder wijst twee bitcoin producten af, wat moet er nog gebeuren?

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft twee fysiek ondersteunde Bitcoin ETF’s afgewezen. Valkyrie en Kyptoin hebben aanvragen ingediend voor het noteren van spot Bitcoin fondsen die op de beurs verhandeld zouden worden, maar beide producten voldoen niet aan de normen van de toezichthouder.

Voldoen niet aan eisen

De SEC gebruikte dezelfde argumenten om deze fondsen te weigeren als voorheen. De commissie is van mening dat beurzen die fungeren als prijsbepalende factor voor activa (in dit geval bitcoin) niet voldoen aan de eisen van de commissie. De waarde van de aandelen van zo’n fonds wordt bepaald door de algemene bitcoin koers. En deze komt weer tot stand door de handel op alle globale crypto-beurzen. Dat vindt de SEC te link.

Lastig voor SEC

Ergens is het wel te begrijpen als je redeneert vanuit het perspectief van de SEC. Hun taak is om frauduleuze prijsmanipulatie tegen te gaan en om extreem volatiele prijsschommelingen te voorkomen, en dat kan niet bij een asset waarvan de waarde decentraal tot stand komt. Er zijn namelijk tientallen beurzen, centraal (zoals Binance) en decentraal (zoals UniSwap) die samen de algemeen geaccepteerde prijs bepalen. Dit geldt niet alleen voor bitcoin, maar voor alle cryptocurrency’s.

Open voor manipulatie

De toezichthouder is van mening dat als er financiële producten op de markt komen die direct gebaseerd zijn op bitcoin, deze makkelijk kunnen worden beïnvloed door manipulatie van de spotmarkt, wat volgens de toezichthouder indruist tegen de belangen van beleggers.

Amerika is anders

Andere delen van de wereld doen hier niet zo moeilijk over, in Europa, Canada, Azië en Zuid-Amerika zijn al op crypto-gebaseerde financiële producten te verhandelen op traditionele beurzen. In de VS zijn alleen crypto-producten goedgekeurd die een afgeleide zijn van een afgeleide van cryptocurrency. Denk aan een ETF op basis van futurecontracten van bitcoin.

Wellicht worden dit soort producten pas goedgekeurd als een traditionele, gecentraliseerde, gereguleerde beurs zoals de New York Stock Exchange leidend is voor de bitcoin koers. Maar dat druist weer in tegen alle principes van cryptocurrency.

Arcane Research heeft een tijdlijn gemaakt van belangrijke data (waarop Bitcoin ETF’s worden afgewezen). De eerste vier zijn inmiddels afgewezen.

Bron: Arcane Research

 

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Dezelfde SEC die jarenlang Bernard Madoff zijn gang liet gaan met een ponzi scheme van 65 biljoen dollar. Terwijl er al jarenlang vrij veel bewijs was aangetoond dat MB iets vreemds deed. Pas tijdens de crisis, waar heel erg veel mensen heel erg veel geld kwijt zijn geraakt door MB, is er een onderzoek ingesteld…

  23 december 2021
 • Cryptocurrency is eigenlijk een variatie van het piramide spel

  24 december 2021
  • How much did you lose? Hahahahaa

   24 december 2021