SEC: ‘Ethereum te decentraal om te reguleren’

‘Ether is geen security,’ aldus de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Maar wat betekent dat nu eigenlijk? En hoe beïnvloedt dit de cryptobezitter?

Waarom ether geen security is

Een Amerikaanse financiële autoriteit, de SEC, onderzocht of sommige cryptocurrency’s niet eigenlijk security’s zijn. Dit zou namelijk betekenen dat ze ook als zodanig gereguleerd moeten worden.

Voor het uitgeven van een security heb je een vergunning nodig die je niet zomaar krijgt. Daarnaast moet je als uitgevende partij rekening houden met veel regels. De SEC heeft zich in zijn onderzoek vooral op ether gefocust.

Had de SEC besloten dat ether wél een security zou zijn? Dan zou dat betekenen dat de crowdsale van ethers in 2014 illegaal was. De boetes die de Ethereum foundation, de organisatie achter de crowdsale, zou kunnen krijgen zouden enorm zijn.

Afgelopen week maakte de SEC hun bevindingen bekend. Ether was in hun ogen wel een security maar is dat nu niet meer. Dit komt omdat het netwerk inmiddels zo gedecentraliseerd is dat Ethereum niet meer als ‘gemeenschappelijke onderneming’ kan worden aangewezen. Hierdoor voldoet ether niet aan één van de vier vereisten waar een security aan moet voldoen.

William Hinman, director bij de SEC deed de aankondiging tijdens een conferentie van Yahoo. Hoewel ether dus een security was heeft het volgens hem geen zin meer om deze nog als zodanig te bestempelen. Hij zei hetzelfde over bitcoin.

Wat is een security?

Voorbeelden van security’s (effecten in het Nederlands) zijn aandelen, opties en obligaties. Deze vallen in de Verenigde Staten allemaal onder het toezicht van de SEC. In Nederland wordt deze rol vervuld door de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Wanneer is iets nou een security? In Amerika hebben ze voor het beantwoorden van die vraag een ‘test’: De Howey-test. Deze is ontstaan uit een proces tussen de SEC en Howey. Het bedrijf had een koop-/huurconstructie bedacht waarbij zij grond verkochten om deze vervolgens weer terug te huren van de koper. Howey maakte als boer gebruik van de gehuurde grond en beloofde op die manier een vast rendement voor de verhuurder/koper.

De SEC vond dat Howey hiermee de wet overtrad. Zij stelden dat Howey eigenlijk effecten verkocht zonder hier een vergunning voor te hebben. De zaak diende bij het hooggerechtshof.

De financiële waakhond bedacht vier vereisten om de zaak te beoordelen. Voldoet een financieel product aan al deze eisen? Dan bestempelt de SEC het als een security. De eisen voor een security vind je hier.

Zijn er crypto’s die wel security’s zijn?

De SEC is hier heel duidelijk in. Verwacht je winst op je investering door inspanning van bijvoorbeeld het team achter een ICO? Dan gaat het om een security. Het product, de coin in dit geval, voldoet dan namelijk aan alle regels van de ‘Howietest’.

De SEC spreekt in zo’n geval van een ‘investment contract’. Een overeenkomst waaruit blijkt dat jij geld investeert en door inspanning van een ander winst verwacht te maken.

De meeste ICO’s zijn hierdoor dus een security. Dat betekent dat ze ook aan alle bijbehorende regelgeving moeten voldoen. Zo zullen ze bijvoorbeeld een vergunning moeten aanvragen voor hun ICO. Dit is namelijk een securities offering of effecten uitgave in het Nederlands.

Op zich kan je hier als ICO makkelijk omheen. William Hinman, director bij de SEC: “Richt je je met de verkoop van je tokens vooral op gebruikers in plaats van investeerders? Dan ben je geen security. Er is dan namelijk geen verwachting op winst.”

Wat betekent dit voor Nederland?

Deze regelgeving geldt alleen voor Amerikaanse burgers, ICO’s en crypto-exchanges. Alleen zij vallen onder de regels van de SEC. Voor Nederlandse investeerders betekent de beslissing dus eigenlijk niets.

De markt reageerde wel snel: de prijs van ether steeg met ruim elf procent.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.