Verwarring over herziening bitcoin ETF’s

Misschien heb je het al ergens anders gelezen: ‘De SEC herziet beslissing bitcoin ETF’. Huh? Betekent dit dat de bitcoin ETF aanvragen alsnog kunnen worden aangenomen? Op internet is veel verwarring over dit nieuws. Hoe zit het nu echt? Wij zoeken het voor je uit.

 

Wat communiceert de SEC?

In de brieven van de Securities and Exchanges Commission (SEC) is het volgende gepubliceerd:

 

‘In deze brief wordt u ervan op de hoogte gebracht dat de Commissie overeenkomstig artikel 43 I van de Praktijkrichtlijn van de Commissie, 17 CFR 20 I.43 1, de gedelegeerde handeling zal herzien. Overeenkomstig artikel 431, onder e) zal de beslissing van de beschikking op 22 augustus zo blijven totdat de Commissie anders bepaalt’

 

Wat staat hier nu? Veel nieuwssites interpreteren dit nieuws alsof de SEC de uitspraak zelf herziet. Maar dit is niet de hele waarheid. Lees hieronder in heldere taal wat de SEC nu gaat doen.

 

Hoe werkt het in duidelijke taal?

Hester Peirce werkt als commissielid bij de SEC. In een tweet legt zij uit hoe het zit:

Oftewel, de situatie is als volgt:

  • De SEC bestaat uit de voorzitter en commissieleden.
  • Soms delegeert de SEC zaken uit aan andere personeelsleden die binnen de organisatie vallen. Deze delegatie neemt dan een beslissing namens de SEC.
  • Dit is ook gebeurd bij de bitcoin ETF aanvragen van ProShares, Direxion en GraniteShares.
  • De SEC twijfelt nu of de juiste procedure wel is gevolgd. Daarom onderzoeken zij nu de procedure die bij deze beslissing hoort.

De SEC onderzoekt dus niet de beslissing zelf. De SEC onderzoekt wél de weg naar de beslissing toe. Zijn er fouten gemaakt in de procedure? Dan bestaat de kans dat dit gevolgen heeft voor de beslissing zelf.

 

Slechts één commissielid nodig voor herziening

Michael Piwowar is voormalig commissielid van de SEC. Hij voegt een belangrijk feitje toe:

‘Er is maar één commissielid nodig om te vragen naar een herziening. Bij de herziening is de meerderheid van de commissie nodig om het besluit terug te draaien.’

Het is geen geheim dat SEC-commissielid Hester Peirce tegen het afwijzen van een bitcoin ETF is. Op 26 juli liet zij namelijk haar mening ook al duidelijk horen:

Betekent dit dat Hester Peirce het commissielid is dat de herziening heeft aangevraagd? Dat kunnen we nu niet met zekerheid zeggen, maar dit is goed mogelijk.

Eerder verschenen in deze reeks: 


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.