SEC legt boete op aan ongeregistreerde cryptocurrency exchange

Voor het eerst pakt de Amerikaanse SEC een ongereguleerde cryptocurrency exchange aan. De eigenaar van EtherDelta krijgt nu een boete opgelegd. Zijn platform handelt in cryptocurrencies zonder dat daar een vergunning bij de SEC voor is aangevraagd.

EtherDelta is een platform dat handelt in ERC-20 tokens. ERC-20 tokens zijn cryptomunten zonder eigen blockchain. Dit soort munten maken gebruik van de blockchain van Ethereum.

De exchange is een ‘Decentralized Ethereum Exchange’ (DEX). Dat houdt in dat investeerders geen account of wallet op de exchange nodig hebben. De handel in tokens verloopt in dat geval via smart contracts.

Handel in effecten onder regulering

Momenteel handelt EtherDelta in allerlei ERC-20 tokens. Maar sommige tokens mogen in Amerika niet worden verhandeld zonder toestemming van de SEC. Het gaat dan specifiek om security tokens, oftewel effecten. Dat zijn tokens die een financieel product vertegenwoordigen. Denk bijvoorbeeld aan een aandeel of obligatie.

Om te kunnen handelen in dit soort tokens moest EtherDelta daar een vergunning voor hebben. Veel van de tokens van EtherDelta vallen volgens de regels van de SEC namelijk onder de categorie effecten. Maar in de tussentijd zijn er wel meer dan 3,6 miljoen orders geplaatst in een periode van anderhalf jaar, waarvoor zij nu dus bestraft worden.

Geen vergunning aangevraagd

In een statement van de SEC geeft een SEC-commissaris aan waarom zij de beslissing hebben genomen:

‘EtherDelta ziet eruit als een online effectenbeurs en heeft ook dezelfde functionaliteiten. Daarom zijn ze verplicht om een vergunning bij de SEC aan te vragen.’

De eigenaar van het platform heeft de boete (388 duizend dollar) inmiddels betaald. De SEC gaf aan dat de eigenaar goed heeft meegewerkt en dat de boete daarom lager is uitgevallen dan normaal.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin