SEC bespreekt bitcoin ETF met aanvrager

Op 9 oktober heeft een delegatie van SolidX en Van Eck een meeting gehad met een nieuwe commissaris van de SEC. Dat maakt de Securities Exchange Commission bekend in een publicatie op hun website.

Tijdens de vergadering is de voorgestelde ETF gepresenteerd aan de SEC, de toezichthouder die de aanvraag moet goedkeuren. Dat is bijzonder want op 1 augustus is al een vergelijkbare ontmoeting geweest (PDF).  

Een week na de meeting in augustus maakte de SEC bekend dat zij de beslissing over SolidX’s ETF-aanvraag hebben uitgesteld. In die bekendmaking gaven zij 30 september aan als nieuwe deadline voor de beslissing. Op 20 september volgde de mededeling dat de ETF-beslissing wederom is uitgesteld. Ditmaal tot 29 december.

Belangrijke tussentijdse ontwikkeling

Bij alle vorige ETF-beslissingen waren slechts vier van de vijf commissarisposities bij de SEC gevuld. Een van die commissarissen, Hester Pierce, is openlijk pro-bitcoin. Na een recente ETF-afwijzing uitte zij haar ongenoegen via Twitter. Inmiddels heeft de Amerikaanse President Trump een vijfde SEC-lid aangewezen.

Elad Roisman is in september officieel benoemd tot SEC-commissaris. Het gerucht gaat dat hij, net als collega Pierce, pro-bitcoin is. Als die geruchten kloppen is er dus eigenlijk nog maar één commissaris nodig om de bitcoin-ETF er door te krijgen.

Interessant genoeg zijn deze beide commissarissen door President Donald Trump benoemd. Wellicht is Trump zelf een bitcoinhodler?

Wat is er zo belangrijk aan deze ETF?

Het belangrijkste verschil tussen de ETF van SolidX en die van andere aanvragers is simpel. SolidX is de enige partij die een fysieke ETF aanbiedt. Dat wil zeggen dat zij ook daadwerkelijk bitcoin zullen aanschaffen om in een fonds te stoppen.

De andere voorgestelde ETF’s doen dat niet. De waarde van die ETF is wel gekoppeld aan de bitcoinprijs, maar het fonds bezit zelf geen bitcoins. Men verwacht daarom ook dat de SolidX-ETF ook daadwerkelijk invloed kan hebben op de koers van bitcoin.

Wanneer horen we meer over de andere ETF’s?

Voordat er bitcoin-ETF’s komen moet de SEC ze goedkeuren. Pas dan mogen ze verhandeld worden. Tot nu toe heeft deze beurstoezichthouder er een sport van gemaakt om die beslissing zo lang mogelijk uit te stellen.

In september kondigde de SEC aan dat zij graag commentaar willen op de openstaande ETF-aanvragen. Geïnteresseerden hebben tot 5 november de tijd om te reageren. De kans bestaat dus dat we in november al meer horen over de overige bitcoin-ETF’s.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Laat een reactie achter