SEC onderzoekt Ethereum

Door de explosieve groei van de markt zijn niet alleen investeerders geïnteresseerd in de cryptomarkt. Ook financiële toezichthouders hebben hun oog op deze markt laten vallen. Vandaag overlegt de Amerikaanse financiële toezichthouder ‘SEC’ over Ethereum.

Explosieve groei cryptomarkt

Tussen 1 januari 2017 en 1 januari 2018 groeide de totale crypto markt van 18 miljard naar 609 miljard dollar. Een rendement van ruim 3300%. Ter vergelijking: In dezelfde periode steeg de AEX met pak ‘m beet 13%.

Zo’n rendement trekt vanzelfsprekend veel nieuwe investeerders aan. Waar er in augustus ‘nog maar’ 135.000 Nederlandse huishoudens in crypto’s investeerde, waren dat er in februari al 490.000.

To regulate or not to regulate? That’s the question

In Nederland is de AFM al langere tijd bezig met een reguleringsstrijd, zo ook in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk. Nu is ook de Verenigde Staten aan de beurt. Daar maakt de SEC naar verwachting ergens in de komende weken een belangrijke beslissing.

De vraag die zij willen beantwoorden is deze: Zijn (sommige) crypto’s nou effecten of niet?

Voorbeelden van effecten zijn bijvoorbeeld aandelen, opties en obligaties. Deze vallen in de Verenigde Staten allemaal onder het toezicht van de SEC. In Nederland wordt deze rol vervuld door de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

In Amerika hebben ze voor het beantwoorden van die vraag een ‘test’: De Howey-test. Deze is ontstaan uit een proces tussen de SEC en Howey, een bedrijf uit Florida. Het bedrijf had een koop-/huurconstructie bedacht waarbij zij grond verkochten om deze vervolgens weer terug te huren van de koper. Howey maakte als boer gebruik van de gehuurde grond en beloofde op die manier een vast rendement voor de verhuurder/koper.

De SEC vond dat Howey hiermee de wet overtrad. Zij stelden dat Howey eigenlijk effecten verkocht zonder hier een vergunning voor te hebben. De zaak diende bij het hooggerechtshof. Door hen werden vier vereisten bedacht om de zaak te beoordelen. Voldoet een financieel product aan al deze eisen? Dan bestempeld de SEC het als een effect.

Een effect moet voldoen aan de volgende eisen:
1. er moet geld geïnvesteerd worden
2. de verwachting is dat er winst op de investering wordt gemaakt
3. het geïnvesteerde geld in een ‘gemeenschappelijke onderneming’ wordt geïnvesteerd
4. elke winst ontstaat uit de inspanning van een derde partij of promotor

Ethereum

Het Ethereum platform is in 2014 ontwikkeld door de Ethereum Foundation. Om dit te financieren hebben zij een crowd sale van ethers gehouden. Beslist de SEC dat ether een effect is? Dan betekent dit dat de Ethereum Foundation op deze manier illegaal effecten heeft uitgegeven.Hier heb je namelijk een vergunning voor nodig.

In zo’n situatie zou de Ethereum Foundation vervolgd kunnen worden. Dit wordt wel erg lastig en kan een vrij gering effect hebben. Dat komt omdat:

  1. de Ethereum foundation een Zwitserse organisatie is. Zwitserland is een zeer crypto en blockchain vriendelijk land. Of zij mee zullen werken aan een strafrechtelijk onderzoek naar de op één na grootste crypto ter wereld valt dan ook te betwijfelen.
  2. Ethereum een decentraal platform is. De Ethereum Foundation heeft het platform ontwikkeld. Het wordt echter decentraal onderhouden. Er is dus geen ‘off-switch’ die om kan worden gegooid als deze foundation zou worden opgedoekt. Wat er ook gebeurt, het platform zal dus blijven bestaan.
  3. de handel in ether niet aan grenzen gebonden is. Vrijwel elk land heeft wel een crypto-exchange die je via het internet kan bereiken. Als de handel in ether in Amerika aan banden gelegd zou worden zal dit geen effect hebben. De Amerikaanse exchanges zullen gewoon naar een ander land verhuizen. Binance deed dit recent ook al.

In februari werd bekend dat de SEC de ‘effecten vraag’ zou gaan onderzoeken. Naar aanleiding hiervan zei ethereum mede-oprichter Joseph Lubin het volgende:

“We spent a tremendous amount of time with lawyers in the U.S. and in other countries, and are extremely comfortable that it is not a security; it never was a security,”

Zij geloven dus heilig dat het nooit zo ver zal komen.

Wat als crypto’s effecten zijn?

In de praktijk komt het er op neer dat de Amerikaanse handel in bepaalde crypto’s dan onder toezicht van de SEC komt te staan. Amerikaanse exchanges als Bittrex en Coinbase moeten dan zorgen dat er altijd een gecertificeerde broker tussen koper en verkoper bemiddelt. Net als bij de reguliere aandelenhandel.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.