SEC op oorlogspad en kwalificeert 6 altcoins als effect
De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is de laatste maanden op oorlogspad. Eerder sloot de belangrijkste financiële toezichthouder van de Verenigde Staten al het staking-programma van Kraken in Amerika en mocht Paxos geen nieuwe Binance USD (BUSD) stablecoins meer op de markt brengen. Nu kwalificeert het een zestal cryptocurrency’s als effect voor de Amerikaanse wetgeving in een zaak tegen de cryptobeurs Bittrex.
Wat is een effect?
We spreken binnen de financiële wetgeving van een effect als het gaat om een financieel instrument die een zekere winstverwachting met zich meedraagt, die het gevolg van is de inspanningen van de uitgevende partij. Het beste voorbeeld van een effect is een aandeel in een bedrijf.
Veel tokens komen in de buurt van een aandeel en kwalificeren volgens de SEC om die reden als effect voor de Amerikaanse wetgeving. Dit betekent dat deze bedrijven de tokens niet zomaar op de markt hadden mogen brengen.
Voor het verkopen van een effect moet je namelijk aan allerlei regels en voorwaarden voldoen. Dat mag dus niet zomaar. Ook beursplatformen mogen effecten zonder de juiste licenties niet aanbieden. Als de rechter het eens is met het oordeel van de SEC, dan kunnen deze zes tokens dus zomaar van de beurzen verdwijnen.
Wat is er aan de hand?
Op dit moment voert de SEC een rechtszaak tegen Bittrex, dat volgens de toezichthouder een illegaal effectenplatform is. De SEC is van mening dat Bittrex op illegale wijze effecten aanbiedt op zijn platform. Om dat te mogen doen had de beurs zich eerst moeten registreren bij de financiële toezichthouder, wat niet gebeurd is.
Om die aantijgingen te bewijzen moet de SEC echter aantonen dat er effecten verhandeld worden op het platform van Bittrex. Dat is dan ook de reden dat de SEC een aantal voorbeelden gaf van tokens op het platform van Bittrex die volgens hen als effect kwalificeren.
Het draagt onder andere OMG Network (OMG), Dash (DASH), Monolith (TKN), Naga (NGC), Real Estate Protocol (IHT) en Algorand (ALGO) aan. De toezichthouder zegt dat er waarschijnlijk nog meer tokens zijn die als effect kwalificeren en omschrijft het als een “niet-uitputtende” lijst, wat betekent dat er nog meer zijn.
Wat dat betreft belooft ook deze zaak van de SEC weer een belangrijke te worden voor de industrie. Als het erin slaagt om deze tokens als effect aan te merken, dan kan dat weleens gigantische problemen opleveren voor al deze kleine projecten. Bitcoin lijkt vooralsnog geheel buiten schot te blijven en per definitie niet als effect te kwalificeren.