SEC-voorzitter: ‘Proof-of-Stake crypto zijn effecten’

Als je het aan Securities and Exchange Commission (SEC) voorzitter Gary Gensler vraagt, dan kwalificeren alle Proof-of-Stake munten als effect voor de Amerikaanse financiële wetgeving. Dit zou betekenen dat onder andere Ethereum en Cardano binnen de effectenwetgeving vallen en dat alle crypto exchanges deze tokens van hun platform moeten halen. Zonder licentie mag je namelijk geen effecten laten verhandelen op je platform en partijen als Coinbase en Kraken hebben die licenties niet.

Wat is een effect?

In de financiële wereld verwijst het begrip effect meestal naar een financieel instrument dat verhandeld kan worden op de effectenbeurs. Voorbeelden van duidelijke effecten zijn aandelen, obligaties, opties en futures. Een belangrijk kenmerk van een effect is dat het een financieel instrument moet zijn met een zekere winstverwachting, die voortkomt uit de activiteiten van het bedrijf dat de effecten uitgeeft.

Volgens Gensler kwalificeren Proof-of-Stake munten als effecten voor de Amerikaanse wetgeving en moeten zij zich registreren. “Vaak zit er een kleine groep ondernemers of ontwikkelaars achter een Proof-of-Stake protocol. Ik zou die mensen adviseren om zo snel mogelijk aan de regels te voldoen, hetzelfde geldt voor tussenpersonen”, aldus een strenge, maar duidelijke Gary Gensler.

Op basis van deze uitspraken lijkt de kans aanwezig dat de SEC, nadat het eerder het staking-programma van Kraken afsloot, ook achter Coinbase aangaat. Deze opvatting van Gensler kan weleens hele grote gevolgen hebben voor de verdere ontwikkeling van Proof-of-Stake munten in de Verenigde Staten en mogelijk zelfs in de rest van de wereld.

Meningsverschil op het hoogste niveau

Opvallend is dat de mening van Gensler nogal haaks staat op die van Rostin Behnam van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Zowel de SEC als de CFTC zijn van mening dat zij de macht over de crypto-industrie zouden moeten hebben in de Verenigde Staten. Vooralsnog is er geen duidelijkheid over welke organisatie de voorkeur krijgt in het land.

In tegenstelling tot Gensler, is Behnam echter van mening dat naast Bitcoin in ieder geval Ethereum ook kwalificeert als (digitale) grondstof. Dat zou betekenen dat de tokens niet kunnen kwalificeren als effect voor de financiële wetgeving en dat er geen gevaar voor de toekomst van de token bestaat.

Dit is een kwestie die hoe dan ook nog een staartje krijgt binnenkort. De SEC lijkt definitief wakker als het over crypto gaat in de Verenigde Staten, wat de industrie weleens op een hoop problemen kan komen te staan. Eerst was het Kraken, daarna was Paxos aan de beurt en nu lijken Proof-of-Stake projecten in de problemen te zitten.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.