SEC wil definitie ‘exchange’ uitbreiden voor DeFi-platforms, kritische reacties vanuit crypto-gemeenschap

Op vrijdag 15 april kwam de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) bijeen om te praten over de definitie van het begrip “exchange” en hoe het van toepassing kan zijn op DeFi-platforms. Niet alle platforms vallen namelijk onder de huidige definitie, waardoor deze waarschijnlijk wordt uitgebreid.

Wat is DeFi?

DeFi-platforms maken gebruik van blockchain-technologie om gebruikers digitale activa te laten lenen, uit te lenen en op te slaan. Dit gebeurt zonder tussenkomst van traditionele financiële partijen zoals banken en beurzen.

In januari 2022 is er een voorstel gedaan om de definitie van een exchange uit te breiden met platforms die “communicatieprotocollen” gebruiken, zo valt te lezen op de website van Reuters. Als dit voorstel wordt goedgekeurd, zullen deze waarschijnlijk een strengere regulering bevatten dan traditionele exchanges.

Hoewel de meeste crypto-handelsplatforms al onder de bestaande definitie van een beurs vallen, maken sommige DeFi-platforms mogelijk wel onderdeel uit van de nieuwe voorgestelde definitie van de SEC. De functionarissen van de SEC schatten in dat ongeveer zo’n twaalf cryptobedrijven onder de nieuwere uitgebreide definitie zouden vallen. Ze geven echter geen details over welke dat zijn.

Kritische reacties

Vanuit de cryptogemeenschap werd kritisch gereageerd op het voorstel. Deskundigen stellen dat de SEC duidelijker moet zijn over wat wel en niet onder de uitgebreide definitie van een exchange valt, om onduidelijkheid en onzekerheid in de crypto-industrie te voorkomen. De actie van vrijdag heeft echter weinig duidelijkheid gebracht en zelfs meer vragen dan antwoorden opgeleverd.

Moeite met regulering

De crypto-industrie is de afgelopen jaren snel gegroeid en heeft zodoende de aandacht getrokken van zowel beleggers als toezichthouders. Het doorvoeren van regulering is echter een grote uitdaging gebleken, omdat cryptocurrencies en DeFi-platforms nieuw zijn en niet passen in de traditionele regelgevingskaders. De SEC en andere toezichthouders van over de hele wereld hebben geprobeerd om regelgevingskaders te ontwikkelen die de industrie kunnen ondersteunen en beschermen. Dit terwijl ze ook innovatie en groei willen stimuleren.

Hoewel de uitbreiding van de definitie van een exchange tot DeFi-platforms mogelijk verwarrend en onduidelijk lijkt, kan het ook voordelen hebben voor de industrie. Het kan helpen om DeFi-platforms onder het toezicht van de SEC te brengen en te zorgen voor meer stabiliteit en betrouwbaarheid in de sector. Daarnaast kan het de deur openen voor verdere ontwikkelingen.


Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BLOX. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij NOS, RTLZ, De Telegraaf, FD, Marketingfacts, BNR, Quote, Satoshi Radio en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.