Bitcoin analyse: sell in may and go away

In de traditionele, financiële wereld zegt men vaak sell in may and go away. Dat komt doordat aandelen historisch gezien niet veel klaarspelen tussen mei en oktober. Hoe zit dat met Bitcoin?

Waar komt dit vandaan?

De strategie ‘Sell in May and Go Away’ houdt in dat aandelen begin mei of het late voorjaar worden verkocht en de opbrengst in contanten wordt gehouden tot november of het late najaar, wanneer beleggers opnieuw in de aandelenmarkt stappen. Het idee is om zo min mogelijk investeringen te hebben in de zomermaanden.

Het historische patroon werd bekend dankzij een boekje genaamd de Stock Trader’s Almanac. Hierin staat dat je het beste kan beleggen in de Dow Jones Industrial Average van november tot april om vervolgens over te schakelen naar assets die rente opleveren in de andere zes maanden.

Geldt nog steeds voor aandelen

Volgens Fidelity Investments geldt dit nog steeds, waarbij de S&P 500-index tussen mei en oktober gemiddeld met ongeveer 2% is gestegen sinds 1990, vergeleken met een gemiddelde van ongeveer 7% tussen november en april.

Bitcoin door de jaren heen

In de tabel hieronder zie je hoe Bitcoin het elke maand doet. Als we 2010 en 2023 even buiten beschouwing laten omdat we hier niet elke maand data van hebben, dan kunnen we checken of het klopt.

Gooien we alle cijfers (zonder 2010 en 2023) in de rekenmachine, dan komen we uit op een gemiddelde van mei t/m oktober van 8,30%. Maar de overige maanden scoren veel beter. De Bitcoin koers is in de resterende maanden gemiddeld toegenomen met 21,64%!

Zes maanden vanaf mei slecht voor Bitcoin

Dus er zit waarheid in de uitspraak sell in may and go away. Maar als je werkelijk verkoopt in mei, en je zet het geld op je bankrekening, dan krijg je geen rendement van 8,30%. Met de huidige inflatie lever je juist in!


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.